Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom koolhydraatarm?

Op dit moment is het koolhydraat arm dieet heel populair in diabetes land.
Doordat je minder koolhydraten eet hoef je minder insuline te spuiten en de meesten vallen ook af, waardoor ze minder vet rond de organen krijgen en daardoor gevoeliger zijn voor insuline.
Dit dieet word door veel type 2 patiƫnten beoefend als de manier om je suikers onder controle te houden.

En daar is het woordje controle, onder controle houden. het verlost je niet van diabetes maar zorgt ervoor dat je met minder insuline of minder pillen toe kunt.
Natuurlijk is dat al heel mooi, maar er kleven ook nadelen aan.


Nadelen

Het is niet bekend wat het dieet doet op de langere termijn, en dat wordt ook niet aanbevolen, maar wel gedaan.
Je moet je energie ergens uithalen dus kom je automatisch op de eiwitten en vetten uit.
Te veel eiwitten is slecht voor de nieren, waar je als diabeet ook last van kan krijgen, dus waarom dan meer belasten.
Veel vet, wat kan zorgen voor hart- en vaatziekten waar je als diabeet nou
juist een grotere kans op hebt, dus waarom het risico alleen maar groter maken.
Ook zorgt veel vet in je voeding dat je alvleesklier en lever kunnen vervetten waardoor je te maken krijgt met insulineresistentie. De gevoeligheid voor insuline neemt dan af.

Voordelen

Het grote voordeel is dat je minder insuline kan spuiten, dit omdat je minder koolhydraten binnen krijgt. Je lichaam heeft energie nodig en die haalt het o.a. uit vet. Je krijgt een hogere vet verbranding wat kan leiden tot gewichtsverlies. Minder zin in tussendoortjes, een voller gevoel.

Onderzoek

Het is soms wat moeilijk om de juiste onderzoeken te vinden.
De verschillende blogs prijzen low carb de hemel in maar onderzoeken zijn eigenlijk niet te vinden.
Je ziet bijna nooit bronartikelen. Toch heb ik na enig zoeken een artikel kunnen vinden
op livescience.com.
Dit artikel gaat over hart- en vaatziekten en diabetes gelinkt aan koolhydraten en niet vet.
Wat er naar voren wordt gebracht is dat koolhydraten de boosdoener is voor de hart- en vaatziekten en niet zoals zo vaak gedacht de verzadigde vetzuren.
In deze studie worden 16 mensen onderworpen aan verschillende voedingspatronen, waar ze beginnen met een hoge vetinname en eindigen met een hoge koolhydraat met lage vet inname.
Bij de laatste werden bepaalde vetten in het bloed waargenomen die een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.
Wat gaat er fout in deze study?
Het is geen echt high carb, low fat eetpatroon, ja ze hebben het over 32 gram verzadigd vet en 346 gram koolhydraten per dag, wat op een verzadigd vetinname komt van 10%, maar de andere vetten worden niet benoemd, en het kan niet zijn dat die niet aanwezig zijn. Onderzoek wijst uit dat bij een vet inname van minder dan 20% het lichaam zich kan hertellen, het mooist is het rond of net onder de 10%. Dus 10% van het totale inname van vet, dus niet alleen het verzadigde deel. Dit onderzoek is naar mijn mening niet goed uitgevoerd. Ja goed uitgevoerd in voordeel van de onderzoeker.

Conclusie

De wereld van lifestyle's en diƫten is niet eenvoudig.
Wie moet je nog geloven als buurvrouw met het ene succes heeft en een familielid met een ander.
Doctoren spreken elkaar tegen en onderzoeken worden soms niet goed of volledig uitgevoerd. Bronnen zijn soms ver te zoeken.
Wat belangrijk is, is waar voel je je goed bij, wat voelt voor jouw lichaam als de weg die je moet gaan. Luister dus naar je lichaam.

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



bronnen
https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/vetten
http://www.vlees.nl/dossiers/volksgezondheid/hart-en-vaatziekten/
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/insulineresistentie
http://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/
https://melchiormeijer.wordpress.com/artikelen-4/insulineresistentie-moderne-gesel/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/14/type-2-diabetes-insulin-leptin.aspx
http://www.livescience.com/48969-heart-disease-diabetes-risks-carbohydrate-saturated-fat.html
http://nutritionfacts.org/2015/05/19/low-carb-diets-and-coronary-blood-flow/
https://www.drmcdougall.com/2014/10/20/research-effects-of-7-days-on-ad-libitum-low-fat-vegan-diet/

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.