Doorgaan naar hoofdcontent

Je lichaam een tempel?

Als mensen hebben wij de taak om goed voor de aarde te zorgen.
In Lukas 16:1 gaat het over het rentmeesterschap waarbij de aarde word bedoelt.
Wij mogen de aarde gebruiken maar hij is niet van ons.

Tevens staat in de bijbel dat ons lichaam een tempel is.
Om precies te zijn in 1-korintiers 3 16-17 staat.

"Weet u niet dat u een tempel van God bent en dat de Geest van God in uw midden woont? Indien iemand Gods tempel vernietigt, zal God hem vernietigen, want Gods tempel is heilig – en die tempel bent u zelf."
Ons lichaam is niet van ons, we lenen het net zoals de aarde, en iets wat niet van jezelf is moet je goed voor zorgen.
God heeft ons ook advies gegeven over wat wij dan zouden moeten eten.
Hieraan is het Genesis dieet gekoppeld.

In de basis staat er dat we de volgende dingen moeten eten.
  1. granen,
  2. peulvruchten,
  3. bonen,
  4. linzen,
  5. ongebrande en ongezouten noten,
  6. zaden,
  7. groenten,
  8. vruchten,
  9. kruiden
  10. specerijen.
Daarnaast wordt het aanbevolen om zo weinig mogelijk vis en vlees te eten en dan alleen van reine beesten.
Ook zuivel hoort niet in het rijtje thuis, dat is alleen voor baby's.

Wat eten we werkelijk?

We drinken melk bij het ontbijt of door de brinta.
We eten brood met vleeswaren, kaas en chocoladehagel.
We eten aardappelen met een beetje groente en een stuk vlees.
En dat elke dag.
Nou ja elke dag, nee tegenwoordig slaan we een dag over, want dat is goed voor ons.
Twee keer in de maand misschien iets van bonen.
Fruit dat eten we wel maar als het 2 of 3 keer in de week is, dan is het veel.
Noten ja die eten we, maar dan wel gebrand en gezouten.

Het effect

We worden te dik, krijgen hartproblemen
Diabetes komt om de hoek kijken, en kanker komt er bij.
Dat zijn de welvaartsziekten, ook wel de grote 4.
Maar aan welvaartsziekten kunnen we wat aan doen.

Wat te doen

We hoeven de welvaart niet af te schaffen, wees dus niet bang dat we de plaggenhutten weer van zolder moeten halen, of dat we met pijl en boog de hort om moeten om te jagen naar ons eten.
Nee we kunnen gewoon naar de winkel stappen en een bewuste keus maken.
Kies ik voor fruit of voor vlees, kies ik voor eieren of voor groente.
Neem ik een blik bonen mee, of eten we vanavond weer patat.
Alles staat of valt met een bewuste keus.
Het is aan u om te kiezen voor mogelijke hartproblemen of een leven heerlijk oud worden.


Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma







Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/42802-het-genesis-dieet-dieet-volgens-de-bijbel.html
https://www.nlbewustgezond.nl/simpele-boodschap-voorkom-welvaartsziekten-en-wel-hierom/
daniel

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v