Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardig en fastfood

Je zult ons niet snel zien bij een McDonalds of de Burger King, ook de lokale snackbar komen wij in principe niet.
Natuurlijk hebben ze daar ook  niet veel mogelijkheden voor de veganistische eter, maar ook wordt bijna alles door de frituur gehaald, en daar kunnen wij gewoon steeds minder tegen.
Over een salade komt vaak olijfolie of een dressing waar melk is in verwerkt, net zoals de vegetarische hapjes die vaak kaas of melk bevatten.

Er zijn gelukkig wel opties om in een stad ergens snel wat te halen.
Men denkt dan aan de Subway die met twee broodjes een gezonde keus is.
Bagel en Beans waar je een bagel kunt halen met vegan kip of met hummus.
Ook kun je daar banaan of jam tussen krijgen.
En sinds vorig jaar is er in Leeuwarden Broodje bewust waar ook twee broodjes te halen zijn die vegan zijn.

Wat is FastFood?


Misschien is het goed om even een stapje terug te gaan voor ik het volgende onderwerp aansnijd.
Wat is nou eigenlijk Fastfood.
Fastfood is eten wat je even tussendoor haalt, even snel iets te eten.
Als je het goed bekijkt is het dus ook niet de bedoeling dat je om etenstijd een menu bij McDonalds weghaalt, wat je snel even naar binnenwerkt.
Nee, het is zo gegroeid, van een frietje op de middag tot een complete avondmaaltijd.
De Fast zit hem in de vlugge bereiding, en dat je vaak heel snel aan de beurt bent.
In vijf minuten heb je gewoon eten op tafel staan.
Gemak dient de mens.

Wat is voor een planteneter FastFood?


Wat heb je in 5 minuten op tafel? Fruit.
Een banaan is bijvoorbeeld het echte FastFood.
Even pellen en opeten, en een appel kun je zelfs zo eten.
Maar ook een salade kun je in bijna 5 minuten wel op tafel hebben.
Water koken, sla, tomaat en komkommer snijden.
Kokend water bij wat couscous doen, even laten staan,
en bij de gesneden groenten doen en klaar ben je.

Hoe voorkom je FastFood?


Ga eerst na op welk moment je behoefte hebt aan FastFood, of wanneer je in tijdnood zit.
Ga je een dagje winkelen, zoek van te voren een goede plek op waar je gezond kunt lunchen.
Heb je die tijd niet, neem dan wat fruit mee.
Ook gedroogd fruit kan op zo'n moment een lekker tussendoortje zijn.

Weet je dat je de volgende dag laat thuis bent en weinig tijd hebt om eten te koken, kook de dag ervoor dan wat extra zodat je het zo kunt opwarmen en aan kunt vallen.
Of zorg er bijvoorbeeld voor dat je een snelle salade kunt maken.
Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn wat je kookt, als het maar voedzaam en lekker is.

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma









Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...