Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardig en fastfood

Je zult ons niet snel zien bij een McDonalds of de Burger King, ook de lokale snackbar komen wij in principe niet.
Natuurlijk hebben ze daar ook  niet veel mogelijkheden voor de veganistische eter, maar ook wordt bijna alles door de frituur gehaald, en daar kunnen wij gewoon steeds minder tegen.
Over een salade komt vaak olijfolie of een dressing waar melk is in verwerkt, net zoals de vegetarische hapjes die vaak kaas of melk bevatten.

Er zijn gelukkig wel opties om in een stad ergens snel wat te halen.
Men denkt dan aan de Subway die met twee broodjes een gezonde keus is.
Bagel en Beans waar je een bagel kunt halen met vegan kip of met hummus.
Ook kun je daar banaan of jam tussen krijgen.
En sinds vorig jaar is er in Leeuwarden Broodje bewust waar ook twee broodjes te halen zijn die vegan zijn.

Wat is FastFood?


Misschien is het goed om even een stapje terug te gaan voor ik het volgende onderwerp aansnijd.
Wat is nou eigenlijk Fastfood.
Fastfood is eten wat je even tussendoor haalt, even snel iets te eten.
Als je het goed bekijkt is het dus ook niet de bedoeling dat je om etenstijd een menu bij McDonalds weghaalt, wat je snel even naar binnenwerkt.
Nee, het is zo gegroeid, van een frietje op de middag tot een complete avondmaaltijd.
De Fast zit hem in de vlugge bereiding, en dat je vaak heel snel aan de beurt bent.
In vijf minuten heb je gewoon eten op tafel staan.
Gemak dient de mens.

Wat is voor een planteneter FastFood?


Wat heb je in 5 minuten op tafel? Fruit.
Een banaan is bijvoorbeeld het echte FastFood.
Even pellen en opeten, en een appel kun je zelfs zo eten.
Maar ook een salade kun je in bijna 5 minuten wel op tafel hebben.
Water koken, sla, tomaat en komkommer snijden.
Kokend water bij wat couscous doen, even laten staan,
en bij de gesneden groenten doen en klaar ben je.

Hoe voorkom je FastFood?


Ga eerst na op welk moment je behoefte hebt aan FastFood, of wanneer je in tijdnood zit.
Ga je een dagje winkelen, zoek van te voren een goede plek op waar je gezond kunt lunchen.
Heb je die tijd niet, neem dan wat fruit mee.
Ook gedroogd fruit kan op zo'n moment een lekker tussendoortje zijn.

Weet je dat je de volgende dag laat thuis bent en weinig tijd hebt om eten te koken, kook de dag ervoor dan wat extra zodat je het zo kunt opwarmen en aan kunt vallen.
Of zorg er bijvoorbeeld voor dat je een snelle salade kunt maken.
Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn wat je kookt, als het maar voedzaam en lekker is.

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma









Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v