Doorgaan naar hoofdcontent

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven.
Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is.

In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden.

Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel


Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet.
Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,en is daarmee de meest gediagnosticeerde. Gelukkig is het ook diegene die het best te behandelen is. Alvleesklierkanker is daarentegen eigenlijk een doodvonnis. Maar een paar overleven het eerste jaar na de diagnoses, wat voorkomen tot een top prioriteit maakt.
En ook slokdarmkanker is vaak fataal.
Het voedsel dat we eten kan indirect effect hebben op het risico op kanker, zoals bijvoorbeeld, het verergeren van de zure reflux, een risico factor voor slokdarmkanker, of door direct contact met de binnenkant van het spijsverteringskanaal.

Darmkanker


de gemiddelde persoon heeft een kans van 1 op de 20 om in zijn leven darmkanker te ontwikkelen. gelukkig is het een van de meest behandelbare kankers die er bestaan, doordat regelmatige onderzoeken doktoren de mogelijkheid biedt tot het ontdekken en verwijderen van kankercellen voor het zich verspreid. Er zijn meer dan een miljoen darmkanker overlevers alleen al in de USA, en voor diegenen die diagnosticeert waren voordat de kanker zich verspreid is de overlevingskans 90% in de komende 5 jaar.
Het probleem met darmkanker is dat het zich niet laat voelen, en je daardoor te laat de ontdekking doet van de kanker. Eigenlijk moet iedereen tussen de 50 en 75 jaar elk jaar een ontlastingsmonster laten onderzoeken of elke drie jaar met een sigmoĆÆdoscopie of elke 5 jaar een colonoscopie.

Kurkuma


In deel 2 hebben we gesproken over Kurkumine, het gele pigment in de kurkuma specerij, welke effectief zou kunnen zijn voor kankercellen in vitro. Heel weinig kurkumine wordt opgenomen in het bloed, maar wat niet wordt opgenomen komt wel in de spijsverteringsstelsel terecht waar het in aanraking kan komen met de binnenkant van je darmen waar gevaarlijke kanker poliepen zich kunnen ontwikkelen.

Het ontstaan van darmkanker kan in drie stadiums worden opgebroken..
De eerste tekenen van abnormale cluster fan cellen aan de binnenkant van de darm.
Als volgende zijn poliepen die groeien aan de binnenzijde.
En de eindfase waarin wordt gedacht dat een goede poliep omvormt tot een kankercel. De kanker kan door de wand van de darm eten en verder verspreiden door het lichaam.
Hoe kan kurkumine elke stadium van darmkanker blokkeren?
Bij een onderzoek met rokers, vonden onderzoekers dat kurkumina het aantal met kanker geassocieerde structureren in hun rectum in 30 dagen met 40% kunnen verminderen. De enige bijwerking was dat de ontlasting wat geel van kleur was.
Wat als poliepen zich al hebben ontwikkeld?
Zes maanden aan de kurkumine met daarnaast een ander fytonutriƫnten genaamd quercetin, deed de poliepen krimpen tot meer dan de helft van hun grootte, en zelf een aantal compleet verdwijnen bij patiƫnten met een erfelijke vorm van darmkanker.
En wat als de poliepen al getransformeerd zijn in kanker cellen?
In een laatste poging om het leven van 15 patiƫnten te redden met een vergevorderd vorm van darmkanker die niet reageerden op de standaard chemo en bestraling technieken. Zetten de oncologen de mensen op een kurkuma extract. In de periode van twee tot vier maanden dat ze werden behandeld, lijkt het de ziekte bij 5 van de 15 te helpen om tot stilstand te komen.
Als we over een nieuwe chemotherapie spreken die alleen bij 1 op de 3 kan helpen, dan zouden we de bijwerkingen serieus afwegen. Maar het is een extract van een plant dat opmerkelijk veilig is. Zelf al zou het 1 op de 100 helpen, het is zeker in overweging te nemen. Zonder serieuze minpunten, een potentieel voordeel van 1 op de 3 bij kanker in de eindstadium, dat moet toch genoeg zijn voor verder onderzoek? Maar wie gaat ooit betalen voor iets wat niet kan worden gepatenteerd!

Fytaten

Darmkanker komt veel voor in de Verenigde staten maar in Uganda is het niet te vinden.
Hoe kan dit? Eerst werd gedacht dat het aan de grotere hoeveelheid van vezels lag, omdat de Ugandees hun dieet hebben gevormd rond plantaardig voeding. Maar ook de Denen eten meer vezels dan de Finnen en toch hebben de Denen meer darmkanker dan de Finnen.
Mooglijk ligt het antwoord bij de fytaten die ook veelvuldig in de zaden van planten aanwezig zijn, oftewel in hele granen, bonen, noten en zaden. Fytaten staan erom bekend om het lichaam te ontdoen van teveel aan ijzer, welke anders een bijzonder schadelijke vrije radicaal kan produceren genaamd hydroxyl. Vlees bevat het type ijzer(heem) wat bijzonder geassocieerd word met darmkanker, en heeft net zoals bewerkt plantaardige voeding niet de fytaten om het teveel aan ijzer op te ruimen.
Mensen die veel meer fytaten eten dan gewoonlijk hebben een grotere bot mineraaldichtheid, minder botverlies, en minder heupfracturen. Fytaten lijken de botten op dezelfde manier te beschermen als het anti osteoporose medicijn Fosamax, alleen dan zonder het risico op osteoporose van de kaak, een zeldzame bijwerking geassocieerd met die medicijnengroep.
Van alle fantastische nutriĆ«nten in bonen, waarom ligt bij fytaten de nadruk op een verlaagd risiko op kanker? Proeven in petrischalen hebben aangetoond dat fytaten de groei van alle geteste kanker cellen verhinderd- inclusief darm, borst,  cervix, prostaat, lever, alvleesklier, en huid -- terwijl het normale cellen met rust laat. Dit is het teken voor en goed antikankermiddel, het onderscheid kunnen maken tussen goed en slechte cellen. Wanneer je volle granen, bonen, noten en zaden eet, worden de fytaten vlug opgenomen in de je bloedstroom, en zo gemakkelijk opgenomen door de tumoren. Tumoren concentreren de fytaten zo goed dat als men een scan doet op fytaten de verspreiding van tumoren goed in kaart kan worden gebracht.
Fytaten vallen kankercellen cellen aan door een combinatie van antioxidanten en ontstekingsremmend en immuun verbeterende activiteiten. Naast dat fytaten de cellen direct aanvallen, worden er ook bewijzen gevonden dat ze de activiteit van de witte bloed lichamen stimuleren. Dezen vormen de eerste verdediging tegen foute cellen en jagen op ze om ze uit je lichaam te gooien.
Er zijn veel fyto-nutriĆ«nten  die helpen om de nieuwe vorming van bloedaders die kankercellen voeden tegen te gaan, maar fytaten gaan nog een stukje verder door bestaande aders te ontmantelen en zo het bloed naar de cellen stoppen. Ook lijkt het zo te zijn dat fytaten de mogelijkheid hebben om foute cellen weer naar hun oorspronkelijke staat terug brengen.
Fytaten hebben wel bijwerkingen, maar ze lijken allemaal goed te zijn. Hoge fytaat inname wordt geassocieerd met minder hartziekte, minder diabetes, en minder nierstenen.

Te veel aan ijzer?


Wat bevat vlees dat het risico op voortijdig doodgaan verhoogd? Een van de mogelijkheden is heemijzer dat vooral in het bloed en spieren te vinden is. IJzer kan vrije radikalen (veroorzaken kanker) aanmaken door de reageren als een pro-oxidant. Het probleem van ijzer is dat als je er te weinig van hebt je bloedarmoede kan krijgen en teveel het risico op kanker en hartziekten verhoogd.
Het lichaam heeft geen speciaal mechanisme om het teveel aan ijzer af te voeren. Wat het lichaam wel kan is de opname van het ijzer besturen. Te weinig ijzer in het bloed en de absorptie  wordt verhoogt en te veel dan wordt de absorptie verminderd. Maar dit systeem werkt alleen maar bij de hoofdbron van ijzer in het menselijke dieet: de niet heem ijzer soort die vooral in plantaardige voeding te vinden is.

Alvleesklierkanker


Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten die er zijn, met een overlevingskans van 6% in de 5 jaar na de diagnoses. Ongeveer 20% van de alvleesklierkanker is te herleiden aan roken, andere risicofactoren zijn obesitas en alcohol misbruik. Ook zien we dat voeding een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van deze dodelijke ziekte. 

Kippen en alvleesklierkanker risico


Een onderzoek met 30.000 mensen in de pluimveehouderij, die speciaal ontwikkeld was om te testen of "het blootstellen aan virussen die kanker veroorzaken bij gevogelte en op grote schaal voorkomen bij mensen die werken in de pluimveehouderij" geassocieerd kan zijn met een grotere risico op het doodgaan aan lever en alvleesklierkanker. Het onderzoek bracht naar voren dat de mensen die pluimvee slachten een 9 keer grotere kans hebben op het hebben van alvleesklierkanker en leverkanker. Om dit resultaat in context te zien als je 50 jaar rookt dan is je kans op alvleesklierkanker verdubbelt.
Maar hoe zit  het met mensen die kip eten? Het grootste onderzoek tot heden die die vraag heeft onderzocht is het European Prospective Investgation into Cancer and Nutrition, welke 477.000 mensen heeft gevolgd voor 10 jaar. De onderzoekers vonden een verhogend risico van 72% op alvleesklierkanker voor elke 50 gram dagelijks gegeten kip. Dat is niet veel vlees, ongeveer een kwart kippenborst. Het onderzoekteam bevestigde dat ook al kunnen de groeihormonen in pluimvee een rol spelen, ook de virussen in pluimvee niet uit te sluiten zijn. Omdat de alvleesklierkanker die je krijgt van pluimvee hetzelfde is als van roken is het lastig om een oorzaak-en-gevolg relatie aan te wijzen.
Het sluiten van KFC vestigingen zit er dus niet in.

Slokdarmkanker


Slokdarmkanker ontstaat als kankercellen zich ontwikkelen in de slokdarm, de gespierde buis die al het eten vervoerd van je mond naar je maag. De kanker begint normaal aan de binnenkant van je slokdarm, en vandaar uit naar de buitenkant, waar het zich verder spreid over de organen. In het begin kan het zijn dat er enkele symptomen zijn, maar als de kanker groeit kan er een moeilijkheid tot slikken ontwikkelen.
De hoofdoorzaak van slokdarmkanker is o.a. roken, alcohol consumptie en Gastro-oesofageale reflux, waarbij maagzuur omhoog borrelt in de slokdarm, waarbij de binnenkant beschadigd en ontstekingen veroorzaakt welken tot slokdarmkanker kan ontwikkelen. Naast het vermijden van tabaksrook en alcohol, is het belangrijkste wat je kan doen om slokdarmkanker te voorkomen is om maagzuur reflux uit te sluiten -- en dat is vaak te doen door een dieet.


Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.