Doorgaan naar hoofdcontent

Zonder suiker?

Een levensstijl zonder suiker, nee daar zijn wij nooit mee bezig geweest, toen wij begonnen aan ons plantaardig avontuur.
In heel veel recepten staat gewoon suiker en dat doen wij er dan ook in.
Maar toch zijn wij suiker steeds meer gaan vervangen.

Suiker vervangen


Ik mag graag een oliebollencake maken, of eigenlijk moet ik zeggen 1 van de vele varianten van de oliebollencake. In cake gaat normaal al gauw meer dan 100 gram suiker, wat ik al best veel vind.
Tegenwoordig vervang ik de suiker door dadels. Dadels zijn niet alleen heel zoet maar het zijn ook zoals ze het wel noemen "Whole food". Je gebruikt de complete dadel, en je krijgt dan niet alleen de suikers in het baksel maar ook de vezels en vitaminen.
Toegeven dat verse dadels overlopen van de vezels en vitaminen en de gedroogde dadels die we hier eigenlijk alleen maar kunnen krijgen een stuk minder.
Om 100 gram suiker te vervangen heb je ongeveer 150 gram dadels nodig, want het suikergehalte in dadels is per 100 gram ongeveer tussen de 60 en 70 gram.

Soms gebruiken we ook agavesiroop, wat een heerlijk siroop is, wat je ook gewoon op brood kunt doen, maar het is geen "Whole food" en dat is toch wel belangrijk, al is het wel weer beter dan gewoon suiker gebruiken.

Limonadesiroop


Gewone ranja komt er bij ons niet in, en ook de Karvan CĆ©vitam is er bij ons uit.
Zoals op veel verpakkingen wordt je gelokt met de opschrift dat er 75% fruit in zit.
En dat is in vergelijking met gewone ranja natuurlijk ook best heel veel.
Maar de fles moet wel vol, en om de fles vol te krijgen wordt er o.a. suiker aan toegevoegd, dus hebben we besloten dat we die niet meer zullen kopen.
Maar wat koop je dan wel?
Diksap bijvoorbeeld is gemaakt van 100% fruit en er zit dan ook niks anders in.
Ook zijn er enkele siropen die gemaakt zijn van 100% fruit, het is alleen zoeken en labels lezen.


Supermarktvoedsel


Bij veel mensen is het gebruikelijk om een koekje bij de thee of koffie te krijgen. Doordat er voor ons in de supermarkt vrij weinig te verkrijgen is, bakken we meestal zelf. Ons supermarktvoedsel in huis is dan ook zeer beperkt, daarmee beperken we de inname van suiker nog meer.
Het is wel een opgave, en niet iedereen heeft er tijd voor, wij ook niet altijd. Het kan dus best voorkomen dat als wij visite hebben dat wij op dat moment niks in huis hebben voor bij de thee.
Een bewuste keuze heeft zo zijn nadelen, maar weegt het op tegen de voordelen?


Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.


Berend Ytsma


Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v