Doorgaan naar hoofdcontent

Natuurvriendelijk tuinieren

We hadden achter een kleine groentetuin, die hebben we dit jaar aangepakt.
We hebben ons terras achter verplaatst en de tuin naar achteren gezet.
Zo creëren we een groter terras waar we langer in de zon kunnen zitten en komt de groentetuin ook beter in de zon te liggen.
Als je vertelt dat je met de groentetuin bezig bent, dan krijg je eigenlijk altijd advies, dat je er wel mest over moet doen. Maar dat ben ik dus helemaal niet van plan, ook ga ik de tuin niet elk jaar omspitten. Nee ik wil het zoveel mogelijk natuurvriendelijk gaan doen.

Mest


Bij natuurvriendelijk is het niet de bedoeling dat je mest gebruikt en dat past in onze filosofie als planteneter, waar we geen gebruik willen maken van dierlijke grondstoffen, en mest komt nu eenmaal van dieren.
Je kan natuurlijk zeggen dat de beesten het toch kwijt moeten en dat is heel natuurlijk.
Wij zelf gaan ook naar de wc, maar in onze wereld horen er niet zoveel beesten te zijn, en heb je ook veel minder mest tot je beschikking. Of het werkt? dat zal de tijd wel leren.

Compost


Een tuin heeft voeding nodig, die voeding moet komen vanuit de aarde zelf, de beesten en bacteriën die er van nature in voorkomen, maar ook van de compost die we zelf gaan maken.
Ons keukenafval en tuinafval wordt ons compost.
Nou is het wel zo dat wij als planteneters best wel veel keukenafval hebben, en dat we niet alles gaan gebruiken om compost van te maken.
Het is even uitzoeken wat het beste kan werken, ook is niet al het afval biologisch, maar dat heeft in het begin nog geen prioriteit. Waar mogelijk gaan we het wel proberen.

Wat mag er in het compostvat


In het compostvat mag alleen ongekookte voedselresten.
Schillen van bananen en citrusvruchten niet te veel, en dan ook het liefst alleen biologisch.
Dit dus i.v.m. gif en schimmelwerende stoffen.
De schillen van aardappelen kunnen dan weer wel doordat die van ons sowieso biologisch zijn.
En verder tuinafval, dus takken en bladeren en onkruid.

Een compostvat


Ik ga zelf een compostvat bouwen.
Dit vooral omdat wij een kleine tuin hebben, en de ruimte beperkt is en dus geen composthoop of een groot vat willen neerzetten.
Het vat krijgt grondplaat van 60cm bij 60cm met beluchtingsgaten. De hoogte wordt ongeveer 70cm met een deksel een klep aan de voorkant om hem leeg te halen.
Een leuk project voor de regenachtige dagen.

Wat willen we bereiken?


We hebben geen moestuin om ons van genoeg groente te voorzien waar we echt van kunnen leven, maar we hopen wel dat we genoeg hebben om zo nu en dan wat uit de tuin te kunnen eten.
Aardbeien op brood, boontjes bij de aardappelen, en een heerlijke salade aangevuld met radijsjes uit eigen tuin. Ik denk dat dit een heerlijk jaar wordt.


Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma













Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v