Doorgaan naar hoofdcontent

Wat kan je nog met Diabetes

Als je op de gebruikelijke fora's komt dan komen er van de groentjes onder de diabetes vaak de vragen naar boven of ze wel nog wel kunnen sporten, of werk geen belemmering is, of dat feestjes vanaf nu taboe zijn.
Je krijgt zo het idee dat de wereld van een diabeet instort en dat er geen andere mogelijkheden zijn dan thuis op de bank zitten te wachten totdat je weer mag meten en eten.

Maar schrik niet, De wereld stort niet in, er is leven na diabetes.
Sterker nog, waarom zou je iets laten.

Werk


Zoek een baan die bij je past en wees eerlijk in je sollicitatie. Want laten we eerlijk zijn wil je werken voor een baas die eigenlijk geen werknemer wil met diabetes?
Ga de uitdaging aan in werk en diabetes.
Ga niet denken wat er misschien in de toekomst gebeuren kan, dat je misschien bepaald niet werk niet meer kunt doen door complicaties. Ga kijken wat je graag wilt doen, waar je blij van wordt.
Gaat het op een gegeven moment niet meer, dat heb je in elk geval een leuke ervaring, i.p.v. iets waar je je elke dag aan irriteert.

Sport


Gelukkig kun je nog gewoon actief zijn met diabetes, sterker nog het is zelf goed voor je dat je beweegt. Niet alleen zorgt het voor een gezonder lichaam, maar ook voor een beter gevoeligheid voor insuline. Je hebt dus minder insuline nodig voor dezelfde koolhydraten.
En ja er zijn zelfs topsporters met diabetes, zoek maar eens op internet, je zult verstelt staan van de topprestaties


Avondje uit


Een keer ergens eten of een feestje bij vrienden hoeft helemaal geen beperking te zijn.
Waarom zou je niet uit eten kunnen, waarom zou je niet naar een feestje kunnen?
Meten is nog altijd weten. Vertrouw je jezelf niet en ben je bang dat al het eten je een te hoge suiker geeft. Ga dan meten en als het nodig is geef jezelf een extra shot insuline.
  
Schaam je niet voor je diabetes, en probeer het niet te verstoppen. Anders kom je vast en zeker te hoog uit, doordat je niet genoeg insuline hebt genomen.

Nog een kleine waarschuwing. Meestal als je lekker aan het eten bent, dan eet je eigenlijk teveel.
Bij mij is het dan zo dat het verwerken van al het eten wel even duurt, langer dan de werking van de insuline. Hou er dus rekening mee dat je later op de avond nog insuline nodig kan hebben doordat er door het eten nog glucose in je bloed komt, maar de insuline bijna verdwenen is.


Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v