Doorgaan naar hoofdcontent

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar.
Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen.

Mijn verkoudheid


Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken.
Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten.
Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn.
Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basis over de hele dag, had ik nog meer van nodig dan anders.

Gevaar


Als je ziek bent kan het best zijn dat je maaltijd overslaat, maar dat wil niet zeggen dat je lichaam dan geen insuline nodig heeft. Vergeet niet dat als je op de bank ligt, dat je niet beweegt, terwijl je anders ergens actief mee bezig zou zijn. Je lichaam moet nog altijd de cellen kunnen openen om de glucose naar binnen te laten zodat de cellen goed kunnen functioneren. Zonder insuline gaat dat niet.
Maar als je misselijk bent moet je wel oppassen. Als je spuit en daarna eet, en je eten komt er weer uit, dan heeft je lichaam niet genoeg koolhydraten binnen gekregen voor de insuline die je hebt gespoten. De kans dat je dan in een hypo komt is dan zeer groot aanwezig. Soms is het dan beter, als je insuline het toelaat, om na de maaltijd pas te spuiten. Dit heeft ook als voordeel, als je toch minder honger had dan je eigenlijk dacht, dat je je insuline ook daar op aan kunt passen.

Ook als je ziek bent, blijf dus bewust bezig met je diabetes.

Insuline behoefte

Ik plaats hier een klein overzicht van de ziekteverschijnsel en de insulinebehoefte.
Dit komt uit een oude Diabc

Ziekteverschijnsel Insulinebehoefte
Koorts hoger
Minder eten lager
Koorts en minder eten evenveel of hoger
Minder beweging hoger
Koorts en minder beweging hoger
Minder eten en minder beweging evenveel of lager
Koorts, minder eten, minder beweging evenveel of hoger
Braken en/of diarree soms lager
Koorts en braken en/of diarree vaak hoger



Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v