foto 1 |
Daarbij komt meer kijken dan je op het eerste gezicht zou zeggen.
Je hebt namelijk bruto en netto koolhydraten.
Bruto/netto koolhydraten
Bruto koolhydraten zijn diegenen die altijd op verpakkingen staan zoals in foto 1.
In dit geval heb je in een stuk roggebrood 18,4 gram koolhydraten.
Maar je moet rekenen met de netto koolhydraten, want de netto koolhydraten zijn de koolhydraten die het lichaam verwerken moet.
Vezels vallen ook onder koolhydraten, maar die worden niet afgebroken zoals bijv. suikers.
Dus voor het krijgen van netto koolhydraten neem je de bruto koolhydraten, hierin 18,4 gram en haalt er de vezels (5,2 gram) vanaf.
Dan krijg je netto koolhydraten met een totaal van 13,2 gram koolhydraten.
Dat is al een heel verschil.
Vezels zijn ook heel goed voor je, en dan met name voor je darmen.
Voor een deel voeden ze de goede bacteriƫn in je darmen en een ander deel voert afvalstoffen af.
Eet je te weinig vezels, dan zal ook je stoelgang minder prettig zijn.
Dat is al een heel verschil.
Vezels zijn ook heel goed voor je, en dan met name voor je darmen.
Voor een deel voeden ze de goede bacteriƫn in je darmen en een ander deel voert afvalstoffen af.
Eet je te weinig vezels, dan zal ook je stoelgang minder prettig zijn.
Fructose
Fructose hoort ook onder het kopje koolhydraten, en zit in heel veel eten, maar met name in fruit.
Fructose werkt anders dan glucose welke verwerkt wordt door het lichaam en waar insuline een belangrijke functie heeft. Fructose gaat rechtstreeks naar de lever waar het direct kan worden gebruikt voor het lichaam.
Op het plaatje aan de rechterkant zijn de koolhydraten van een gemiddelde appel.
Je zien 20.6 gram koolhydraten, trek daar de vezels(3.6gr) en de fructose (8,7gr) vanaf en je houd 8,3 gram koolhydraten over waarvoor je dus nog insuline moet spuiten. Dat is een heel verschil.
Toen ik in de veertigdagentijd tot 4 uur alleen maar fruit at nam ik netto 190 gram aan koolhydraten in bij de lunch.
Daarvan was 64 gram fructose, dat verklaard ook waarom ik maar zo weinig insuline nodig had.
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
Op het plaatje aan de rechterkant zijn de koolhydraten van een gemiddelde appel.
Je zien 20.6 gram koolhydraten, trek daar de vezels(3.6gr) en de fructose (8,7gr) vanaf en je houd 8,3 gram koolhydraten over waarvoor je dus nog insuline moet spuiten. Dat is een heel verschil.
Toen ik in de veertigdagentijd tot 4 uur alleen maar fruit at nam ik netto 190 gram aan koolhydraten in bij de lunch.
Daarvan was 64 gram fructose, dat verklaard ook waarom ik maar zo weinig insuline nodig had.
Waarschuwing
Een belangrijke waarschuwing is wel nodig bij fructose. Fructose word fabrieksmatig aan veel voedsel toegevoegd, en dat klinkt natuurlijk heel gezond.
Niets is minder waar, vaak krijg je door drankjes en eten veel te veel bewerkt fructose binnen.
En laat dat nou juist de kans op Diabetes type 2 vergroten doordat het de gevoeligheid van je cellen voor insuline tegengaat.
Dus eet gewoon puur fruit dan kan er weinig misgaan.
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
Reacties
Een reactie posten