Doorgaan naar hoofdcontent

Fructose en diabetes

foto 1
Als diabeet leer je koolhydraten tellen.
Daarbij komt meer kijken dan je op het eerste gezicht zou zeggen.
Je hebt namelijk bruto en netto koolhydraten.

Bruto/netto koolhydraten


Bruto koolhydraten zijn diegenen die altijd op verpakkingen staan zoals in foto 1.
In dit geval heb je in een stuk roggebrood 18,4 gram koolhydraten.
Maar je moet rekenen met de netto koolhydraten, want de netto koolhydraten zijn de koolhydraten die het lichaam verwerken moet.
Vezels vallen ook onder koolhydraten, maar die worden niet afgebroken zoals bijv. suikers.
Dus voor het krijgen van netto koolhydraten neem je de bruto koolhydraten, hierin 18,4 gram en haalt er de vezels (5,2 gram) vanaf.
Dan krijg je netto koolhydraten met een totaal van 13,2 gram koolhydraten.
Dat is al een heel verschil.
Vezels zijn ook heel goed voor je, en dan met name voor je darmen.
Voor een deel voeden ze de goede bacteriƫn in je darmen en een ander deel voert afvalstoffen af.
Eet je te weinig vezels, dan zal ook je stoelgang minder prettig zijn.

Fructose

Fructose hoort ook onder het kopje koolhydraten, en zit in heel veel eten, maar met name in fruit.
Fructose werkt anders dan glucose welke verwerkt wordt door het lichaam en waar insuline een belangrijke functie heeft. Fructose gaat rechtstreeks naar de lever waar het direct kan worden gebruikt voor het lichaam.
Op het plaatje aan de rechterkant zijn de koolhydraten van een gemiddelde appel.
Je zien 20.6 gram koolhydraten, trek daar de vezels(3.6gr) en de fructose (8,7gr) vanaf en je houd 8,3 gram koolhydraten over waarvoor je dus nog insuline moet spuiten. Dat is een heel verschil.

Toen ik in de veertigdagentijd tot 4 uur alleen maar fruit at nam ik netto 190 gram aan koolhydraten in bij de lunch.
Daarvan was 64 gram fructose, dat verklaard ook waarom ik maar zo weinig insuline nodig had.

Waarschuwing


Een belangrijke waarschuwing is wel nodig bij fructose. Fructose word fabrieksmatig aan veel voedsel toegevoegd, en dat klinkt natuurlijk heel gezond.
Niets is minder waar, vaak krijg je door drankjes en eten veel te veel bewerkt fructose binnen.
En laat dat nou juist de kans op Diabetes type 2 vergroten doordat het de gevoeligheid van je cellen voor insuline tegengaat.
Dus eet gewoon puur fruit dan kan er weinig misgaan.



Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma




Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v