Op dit moment is het bij diabetes een hype (ja zo noem ik het) om laag in koolhydraten te eten en hoog in vet. Je hebt tegenwoordig zelf neprijst en nepnoedels met geen koolhydraten.
Zoals de meesten van jullie wel weten eet ik heel anders, en met een goede reden.
Laatst liep ik zelf ook weer even tegen de lamp doordat ik een dag veel meer vet had binnen gekregen dan de bedoeling was.
Waaraan ik dit merkte?
Mijn bloedsuikergehalte was lastig om onder controle te krijgen.
Moest meer insuline nemen om de boel op de rit de houden.
Wat ging er fout?
Brood dat ging er fout. Nou ja brood het was eigenlijk het beleg.
Brood met chocoladepasta (vet)
Brood met pindakaas (vet)
Brood met een spread op basis van tofu (vet)
Het enige zonder vet, was het brood met jam.
Waarom zoveel vet op brood?
Tsja qua smeersels was dat ook alles wat we in huis hadden.
Normaal hebben we nog wel een spread op basis van bonen, maar die was op.
En het was allemaal zo lekker dat ik er niet bij stil stond dat het zo niet goed kwam.
Wat waren de andere mogelijkheden?
Mosterd op brood (is heerlijk)
Spinazie
Een snelle spread op basis van havermout
Er zijn meestal wel andere mogelijkheden, maar je zult soms creatief moeten zijn.
En met een broodje zonder iets, is ook niets mis mee.
Maar nu nog een keer over dat vet. Wat gebeurd er in mijn lichaam als ik veel vet eet.
Als ik veel vet eet gaat mijn insulinegevoeligheid achteruit. Ik heb dan meer insuline nodig om dezelfde aantal koolhydraten te kunnen verwerken.
Het vet dat ik eet gaat bij de spieren zitten, waar het de deurtjes die normaal opengaan als er insuline bij komt, beklemt. Die cellen willen dan niet zo makkelijk open en dan is er meer insuline nodig om ze toch voldoende open te krijgen.
Een goede uitleg word in het volgende filmpje gegeven van Dr Greger.
Daarna volgt nog een film van Heleen Roex-Haitjema (nederlands) over voeding en diabetes type 2
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
Zoals de meesten van jullie wel weten eet ik heel anders, en met een goede reden.
Laatst liep ik zelf ook weer even tegen de lamp doordat ik een dag veel meer vet had binnen gekregen dan de bedoeling was.
Waaraan ik dit merkte?
Mijn bloedsuikergehalte was lastig om onder controle te krijgen.
Moest meer insuline nemen om de boel op de rit de houden.
Wat ging er fout?
Brood dat ging er fout. Nou ja brood het was eigenlijk het beleg.
Brood met chocoladepasta (vet)
Brood met pindakaas (vet)
Brood met een spread op basis van tofu (vet)
Het enige zonder vet, was het brood met jam.
Waarom zoveel vet op brood?
Tsja qua smeersels was dat ook alles wat we in huis hadden.
Normaal hebben we nog wel een spread op basis van bonen, maar die was op.
En het was allemaal zo lekker dat ik er niet bij stil stond dat het zo niet goed kwam.
Wat waren de andere mogelijkheden?
Mosterd op brood (is heerlijk)
Spinazie
Een snelle spread op basis van havermout
Er zijn meestal wel andere mogelijkheden, maar je zult soms creatief moeten zijn.
En met een broodje zonder iets, is ook niets mis mee.
Maar nu nog een keer over dat vet. Wat gebeurd er in mijn lichaam als ik veel vet eet.
Als ik veel vet eet gaat mijn insulinegevoeligheid achteruit. Ik heb dan meer insuline nodig om dezelfde aantal koolhydraten te kunnen verwerken.
Het vet dat ik eet gaat bij de spieren zitten, waar het de deurtjes die normaal opengaan als er insuline bij komt, beklemt. Die cellen willen dan niet zo makkelijk open en dan is er meer insuline nodig om ze toch voldoende open te krijgen.
Een goede uitleg word in het volgende filmpje gegeven van Dr Greger.
Daarna volgt nog een film van Heleen Roex-Haitjema (nederlands) over voeding en diabetes type 2
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
Reacties
Een reactie posten