Doorgaan naar hoofdcontent

Vet en diabetes

Op dit moment is het bij diabetes een hype (ja zo noem ik het) om laag in koolhydraten te eten en hoog in vet. Je hebt tegenwoordig zelf neprijst en nepnoedels met geen koolhydraten.

Zoals de meesten van jullie wel weten eet ik heel anders, en met een goede reden.
Laatst liep ik zelf ook weer even tegen de lamp doordat ik een dag veel meer vet had binnen gekregen dan de bedoeling was.

Waaraan ik dit merkte?

Mijn bloedsuikergehalte was lastig om onder controle te krijgen.
Moest meer insuline nemen om de boel op de rit de houden.

Wat ging er fout?

Brood dat ging er fout. Nou ja brood het was eigenlijk het beleg.
Brood met chocoladepasta (vet)
Brood met pindakaas (vet)
Brood met een spread op basis van tofu (vet)
Het enige zonder vet, was het brood met jam.

Waarom zoveel vet op brood?

Tsja qua smeersels was dat ook alles wat we in huis hadden.
Normaal hebben we nog wel een spread op basis van bonen, maar die was op.
En het was allemaal zo lekker dat ik er niet bij stil stond dat het zo niet goed kwam.

Wat waren de andere mogelijkheden?

Mosterd op brood (is heerlijk)
Spinazie
Een snelle spread op basis van havermout

Er zijn meestal wel andere mogelijkheden, maar je zult soms creatief moeten zijn.
En met een broodje zonder iets, is ook niets mis mee.

Maar nu nog een keer over dat vet. Wat gebeurd er in mijn lichaam als ik veel vet eet.

Als ik veel vet eet gaat mijn insulinegevoeligheid achteruit. Ik heb dan meer insuline nodig om dezelfde aantal koolhydraten te kunnen verwerken.
Het vet dat ik eet gaat bij de spieren zitten, waar het de deurtjes die normaal opengaan als er insuline bij komt, beklemt. Die cellen willen dan niet zo makkelijk open en dan is er meer insuline nodig om ze toch voldoende open te krijgen.

Een goede uitleg word in het volgende filmpje gegeven van Dr Greger.
Daarna volgt nog een film van Heleen Roex-Haitjema (nederlands) over voeding en diabetes type 2







Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v