Doorgaan naar hoofdcontent

Vet en diabetes

Op dit moment is het bij diabetes een hype (ja zo noem ik het) om laag in koolhydraten te eten en hoog in vet. Je hebt tegenwoordig zelf neprijst en nepnoedels met geen koolhydraten.

Zoals de meesten van jullie wel weten eet ik heel anders, en met een goede reden.
Laatst liep ik zelf ook weer even tegen de lamp doordat ik een dag veel meer vet had binnen gekregen dan de bedoeling was.

Waaraan ik dit merkte?

Mijn bloedsuikergehalte was lastig om onder controle te krijgen.
Moest meer insuline nemen om de boel op de rit de houden.

Wat ging er fout?

Brood dat ging er fout. Nou ja brood het was eigenlijk het beleg.
Brood met chocoladepasta (vet)
Brood met pindakaas (vet)
Brood met een spread op basis van tofu (vet)
Het enige zonder vet, was het brood met jam.

Waarom zoveel vet op brood?

Tsja qua smeersels was dat ook alles wat we in huis hadden.
Normaal hebben we nog wel een spread op basis van bonen, maar die was op.
En het was allemaal zo lekker dat ik er niet bij stil stond dat het zo niet goed kwam.

Wat waren de andere mogelijkheden?

Mosterd op brood (is heerlijk)
Spinazie
Een snelle spread op basis van havermout

Er zijn meestal wel andere mogelijkheden, maar je zult soms creatief moeten zijn.
En met een broodje zonder iets, is ook niets mis mee.

Maar nu nog een keer over dat vet. Wat gebeurd er in mijn lichaam als ik veel vet eet.

Als ik veel vet eet gaat mijn insulinegevoeligheid achteruit. Ik heb dan meer insuline nodig om dezelfde aantal koolhydraten te kunnen verwerken.
Het vet dat ik eet gaat bij de spieren zitten, waar het de deurtjes die normaal opengaan als er insuline bij komt, beklemt. Die cellen willen dan niet zo makkelijk open en dan is er meer insuline nodig om ze toch voldoende open te krijgen.

Een goede uitleg word in het volgende filmpje gegeven van Dr Greger.
Daarna volgt nog een film van Heleen Roex-Haitjema (nederlands) over voeding en diabetes type 2







Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...