Doorgaan naar hoofdcontent

Alleen maar voeding, of is er meer?

Een plantaardige levensstijl is een begin.
Is een begin om lichaam en geest  in een betere gezondheid te krijgen.
We eten veganistisch maar zijn geen veganisten.
Dat wil niet zeggen dat we dat nooit worden, integendeel ik verwacht dat wij over een paar jaar zover zijn, dat wij ons veganisten durven noemen.

Mensen zien ons leren schoenen en riemen dragen en zo hebben we meer producten in huis die ons nu de veganist maken.
Maar wij zijn ons er wel bewust van, en proberen als wij iets nieuws moeten aanschaffen om er rekening mee te houden.

Waar maak je de keuze en wanneer?


Eveline is aan nieuwe wandelschoenen toe.
We zijn ook al in een buitensportzaak geweest, maar de schoenen pasten niet zoals het zou moeten.
Misschien moet het zo zijn geweest, maar zo ga je toch een stukje verder kijken.
De vraag wordt gesteld "gaan we kijken voor Vegan schoenen?"
Een probleem duikt dan ook direct op, er is maar 1 winkel in Nederland die speciaal Vegan schoenen heeft en dat is vega-life in Amsterdam. Niet naast de deur dus, maar daar hebben ze wel keuze.
Maar ook dan is het maar de vraag of de juiste schoenen er tussen zitten, en wat dan? Vasthouden aan het idee dat het Vegan moet zijn, of verder kijken naar een andere schoen, die misschien niet Vegan is maar wel beter is dan het algemene. Je kunt altijd de vraag stellen of er een fabrikant is die leren schoenen maakt van bio-leer of leer dat duurzamer is geproduceerd. Niet Vegan maar wel een stap.

Waar je in elk geval niet druk om moet maken, is het afwijzend gedrag van anderen, want ja die kunnen er zijn. Ga ervan uit dat de keuze die je maakt, een bewuste keuze is. Is het Vegan, dan is het mooi, is het dat niet, en je hebt in elk geval een poging gedaan om het Vegan te krijgen, dan is het ook goed. Niet schuldig voelen. De volgende keer lukt het misschien wel.

Waar gaan we heen?


Ja waar gaan we heen? Worden we veganist, of gaan we gewoon steeds duurzamer leven, oftewel een groenere leefstijl. Ik blijf het woord veganist een hard
woord vinden, het klinkt gewoon niet prettig. Dat is ook de reden dat wij ons planteneter noemen. Eten als een veganist maar niet de levensstijl van een veganist. Misschien worden we wel groene planteneters. Eten als een veganist en daarnaast groener leven. Ook als veganist hoef je niet perse duurzaam of gezond te leven. Je kan ook veganist zijn en veel fastfood eten. Elke dag patat uit de frituur is ook veganistisch, maar gezond is het niet. Dus ook zo kom je weer bij planteneters uit.

Wat houd groener leven in?


Groener leven houdt in dat je rekenschap houd met de aarde, en de natuurlijke bronnen die de aarde kent en die wij gebruiken in onze spullen, dat je daar zuinig mee omspringt.
Als wij naar de bakker gaan halen we brood in onze eigen stoffen broodzakken, daar komt geen verspilling meer aan te pas. We gaan met potten naar de notenboer voor noten, gedroogd fruit en zaden, Bij de groentehandel komt alles in onze eigen stoffen tasjes en rieten tas. en ons boodschappenbriefje is gemaakt van oude enveloppen.

Wij zullen dus niet zomaar iets nieuws kopen, als wij het niet echt nodig hebben. Als iets versleten is, wordt het vervangen maar dan ook alleen maar als dat nodig is. Want meestal heb je teveel spullen.
Wij zijn dan ook onze spullen aan het verminderen. Ik heb kleren weg gedaan die ik toch niet meer droeg, of omdat ik er meerdere van had. En ja ik hoef geen 6 a 7 truien, 20 paar sokken, en 8 broeken. Nu heb ik een aantal dingen weggedaan, maar nog steeds heb ik teveel.
Mijn vrouw is veel rigoureuzer en heeft haar kledingkast drastisch uitgedund en veel andere spullen weggedaan. (zie https://blijvenbloeien.wordpress.com/)

Groen bezig is ook regenwater gebruiken voor de tuin, je fiets, de ramen ermee schoonmaken.
Of bijvoorbeeld bij
de kleine boodschap de wc ermee doorspoelen.
De kachel niet laten stoken als er niemand is, het licht uit als je er niet bent, en natuurlijk zoveel mogelijk spaar- of ledlampen gebruiken.

Groen kun je leren, net zoals fietsen, dat kon je vroeger ook niet.
Groen moet je alleen wel doen, vooral in het begin zul je er bewust mee bezig moeten om de levensstijl een stuk groener te krijgen.

Plantaardig leven is nu niet alleen maar veganistisch eten, nee plantaardig is een groene planteneter die liefde kent voor mens en dier en planeet.


Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v