Doorgaan naar hoofdcontent

RawTill4: update

Ik zal de vraag maar stellen.Hoe gaat het ondertussen met het RawTill4?

We zijn nu een aantal weken onderweg, en het wordt er niet makkelijker op.
Eveline is sinds vrijdag(26-02) gestopt, ze had heel erg last van vreetbuien na 4 uur en de bananen maakten haar misselijk.
Nu zij gestopt is wordt het niet makkelijker voor mij, als iemand tussen de middag lekker een broodje eet met eigen gemaakte spread of gebakken aardappels uit de oven maakt.

Maar zolang het fruit zonder teveel tegenzin nog naar binnen wil,ga ik door.
Wel is het natuurlijk belangrijk dat mijn diabetes niet ontregeld raakt, en daar is altijd een kans op.
Vandaag op het werk bijvoorbeeld waren mijn bananen een stuk kleiner dan anders.
Ik had er helemaal niet bij stil gestaan op dan een extra banaan mee te nemen, om zo toch voldoende koolhydraten binnen te kunnen krijgen.
Gelukkig had ik gedroogd fruit mee en daar heb ik het op gered.

Bewust

Weet wat je hebt, weet wat je mist.
Ik heb tot 4 uur havermout met banaan en appel en als lunch bananen en appels.
Dat is heel veel fruit, ik eet in een week meer dan sommige mensen in een jaar.
Op precies te zijn eet ik in een week ongeveer 36 appels en 50 bananen, daarnaast nog een stuk of 10 gedroogde abrikozen en 2 a 3 vijgen en nog een paar gedroogde appelschijfjes.
Dit heb ik dus.
Wat ik mis is lunchen met brood, met pindakaas, jam, hummus, chocopasta, honing en nog veel meer.
's avonds vind ik dan ook heerlijk om een stuk roggebrood te eten met pindakaas en daarop een beschuit. Daar geniet ik nu veel intenser van dan anders. Je beseft heel goed wat je mist.
Je bent ook heel bewust van wat je eet.

Geloof

Doordat wij telkens na het eten lezen uit de bijbel aan de hand van het veertigdagenboekje van onze gemeente, neem je de reis naar Pasen heel mooi mee. Eigenlijk komt hier het woordje bewust weer naar boven. Door bewust te "vasten" ga je ook bewuster de reis aan naar Pasen.
Er bij stil staan wat Jezus allemaal doet, de wijsheid die hij heeft, en deelt met anderen, zodat ook zij in hun geloof kunnen delen.

En Pasen heeft dit jaar hier in Burgum een extra bonus.
Onze gezamenlijke kerken voeren de passie op.
Dus komt allen

Met vriendelijke en plantaardige groet

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v