Doorgaan naar hoofdcontent

Olie

Toen wij veganistisch gingen eten, bakte wij eerst in zonnebloemolie en later in kokosolie.
In recepten en kookprogramma's word soms gesmeten met de olijfolie en de boter.
Je krijgt het idee dat het gezond is, want anders zou het toch niet in het recept staan, anders zou het toch niet gebruikt worden door die topchef en je hebt toch vet nodig?
Maar heb je het wel nodig, en is het wel zo gezond.


Verschillende olie

Je hebt veel verschillende oliƫn om in te bakken en verschillende om over je salade te doen.
Daar zit al een wezenlijk verschil dus.
Niet in alle oliƫn kun je bakken of misschien moet ik zeggen wil je niet in bakken.
Om te bakken in olie heb je olie nodig die als hij warm wordt zo weinig mogelijk veranderd qua structuur. Een olie met veel onverzadigde vetzuren kan minder goed verhit worden dan Ć©Ć©n met verzadigde vetzuren.
De verzadigde vetzuren veranderen niet van structuur als ze verhit worden, dat is bij onverzadigde vetzuren wel zo. Ook is daar weer een verschil tussen de enkelvoudige en meervoudige vetzuren, waarbij de enkelvoudige het minst veranderd van de twee.

Waarom we niet willen dat de structuur veranderd, is omdat dan niet alleen de smaak veranderd, maar ook de complete chemische samenstelling.
Olijfolie bijvoorbeeld veranderd al van structuur bij 28°C.

Dus wil je olie gebruiken om te verhitten gebruik dan olie met veel verzadigde vetzuren.


Rookpunt

Elke soort olie heeft een rookpunt, waarop de olie gaat ontbinden.
Boven dat punt gaat de olie verbranden en krijgt het een onaangename smaak,
en gezond als het dat al was zal het dan ook niet meer zijn
Handig is dus als je wilt frituren, geen olie te gebruiken met een rookpunt van minder dan 180°C.
Heel veel oliƫn hebben twee versie's een geraffineerde met meestal een lager rookpunt en
(half) geraffineerd met een hoger rookpunt.
Een overzicht van de verschillende rookpunten is te vinden op Wikipedia.


Gezond

Olie bestaat uit twee vetzuren, namelijk verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Onverzadigd vetzuren helpen met het verlagen van het slechte LDL cholesterol en verhogen van de goede HDL cholesterol, ook bevat het vaak omega 3 vetzuren.
Van Verzadigde vetzuren is bekend dat zij het slechte cholesterol kunnen verhogen, wat hart en vaatziekten tot het gevolg kan hebben.
Nu zit je wel met een probleem.
Frituren of wokken kan niet met olie met veel onverzadigde vetzuren, terwijl dat nou juist de gezondere van de twee is.
En een olie met verzadigde vetzuren is totaal niet gezond.
Als je echt wilt wokken of frituren, dan is kokosolie of palmpitsolie de bewuste keuze.
Waarom?
Het bevat verzadigde vetzuren met een middellange vetzuurketen waardoor die vlugger word omgezet in de lever naar energie. Het blijft dus niet hangen.


Conclusie

Er is veel informatie te vinden over olie, hoe je het kunt gebruiken en waarvoor.
Wil je olie gebruiken dan zou ik kiezen voor kokosolie of palmpitsolie en olijfolie koud over een salade. Vergeet niet dat olie, vet is en een energiewaarde heeft van 9kcal per gram.
Je hebt met een eetlepel zomaar 110kcal aan energie binnen, wat best veel is.
Ook heb je helemaal geen olie nodig om in te wokken of met te bakken, er zijn zat gezondere alternatieven zoals bijv. je eten sauteren met water, chiazaad of lijnzaad in plaats van die lepel olie in je baksel.
Wij koken en bakken zonder olie toegevoegd, omdat je dat niet nodig hebt.
Als je zorgt voor een laag vetinname kan je lichaam veel efficiƫnter zijn werk doen, en als je bang bent dat je dan helemaal geen vet meer binnenkrijgt: "Zelfs in fruit zit vet", zoveel zelf dat als je alleen maar fruit eet, je nog 5% vet binnen krijgt.
Mijn vrouw en ik hebben op dit moment nog zonnebloemolie in huis om de wok mee in te vetten en kokosolie om een bakblik mee in te vetten. De zonnebloem olie gaan we op termijn vervangen.
En de kokosolie wordt het meest gebruikt in de badkamer als verzorgingsproduct, in de tandpasta en op termijn mogelijk als scheerschuim zonder de schuim.

Als laatste wil ik nog een blog meegeven :gezonde olie is een mythe

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma




bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfolie
http://rubriek.nl/gezondheid/de-gezondste-olie-om-in-te-bakken
http://www.optimalegezondheid.com/plantaardige-olien-en-je-gezondheid/
http://www.optimalegezondheid.com/goede-vetten-slechte-vetten-deel-1-intro/

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.