Doorgaan naar hoofdcontent

Olie

Toen wij veganistisch gingen eten, bakte wij eerst in zonnebloemolie en later in kokosolie.
In recepten en kookprogramma's word soms gesmeten met de olijfolie en de boter.
Je krijgt het idee dat het gezond is, want anders zou het toch niet in het recept staan, anders zou het toch niet gebruikt worden door die topchef en je hebt toch vet nodig?
Maar heb je het wel nodig, en is het wel zo gezond.


Verschillende olie

Je hebt veel verschillende oliën om in te bakken en verschillende om over je salade te doen.
Daar zit al een wezenlijk verschil dus.
Niet in alle oliën kun je bakken of misschien moet ik zeggen wil je niet in bakken.
Om te bakken in olie heb je olie nodig die als hij warm wordt zo weinig mogelijk veranderd qua structuur. Een olie met veel onverzadigde vetzuren kan minder goed verhit worden dan één met verzadigde vetzuren.
De verzadigde vetzuren veranderen niet van structuur als ze verhit worden, dat is bij onverzadigde vetzuren wel zo. Ook is daar weer een verschil tussen de enkelvoudige en meervoudige vetzuren, waarbij de enkelvoudige het minst veranderd van de twee.

Waarom we niet willen dat de structuur veranderd, is omdat dan niet alleen de smaak veranderd, maar ook de complete chemische samenstelling.
Olijfolie bijvoorbeeld veranderd al van structuur bij 28°C.

Dus wil je olie gebruiken om te verhitten gebruik dan olie met veel verzadigde vetzuren.


Rookpunt

Elke soort olie heeft een rookpunt, waarop de olie gaat ontbinden.
Boven dat punt gaat de olie verbranden en krijgt het een onaangename smaak,
en gezond als het dat al was zal het dan ook niet meer zijn
Handig is dus als je wilt frituren, geen olie te gebruiken met een rookpunt van minder dan 180°C.
Heel veel oliën hebben twee versie's een geraffineerde met meestal een lager rookpunt en
(half) geraffineerd met een hoger rookpunt.
Een overzicht van de verschillende rookpunten is te vinden op Wikipedia.


Gezond

Olie bestaat uit twee vetzuren, namelijk verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Onverzadigd vetzuren helpen met het verlagen van het slechte LDL cholesterol en verhogen van de goede HDL cholesterol, ook bevat het vaak omega 3 vetzuren.
Van Verzadigde vetzuren is bekend dat zij het slechte cholesterol kunnen verhogen, wat hart en vaatziekten tot het gevolg kan hebben.
Nu zit je wel met een probleem.
Frituren of wokken kan niet met olie met veel onverzadigde vetzuren, terwijl dat nou juist de gezondere van de twee is.
En een olie met verzadigde vetzuren is totaal niet gezond.
Als je echt wilt wokken of frituren, dan is kokosolie of palmpitsolie de bewuste keuze.
Waarom?
Het bevat verzadigde vetzuren met een middellange vetzuurketen waardoor die vlugger word omgezet in de lever naar energie. Het blijft dus niet hangen.


Conclusie

Er is veel informatie te vinden over olie, hoe je het kunt gebruiken en waarvoor.
Wil je olie gebruiken dan zou ik kiezen voor kokosolie of palmpitsolie en olijfolie koud over een salade. Vergeet niet dat olie, vet is en een energiewaarde heeft van 9kcal per gram.
Je hebt met een eetlepel zomaar 110kcal aan energie binnen, wat best veel is.
Ook heb je helemaal geen olie nodig om in te wokken of met te bakken, er zijn zat gezondere alternatieven zoals bijv. je eten sauteren met water, chiazaad of lijnzaad in plaats van die lepel olie in je baksel.
Wij koken en bakken zonder olie toegevoegd, omdat je dat niet nodig hebt.
Als je zorgt voor een laag vetinname kan je lichaam veel efficiënter zijn werk doen, en als je bang bent dat je dan helemaal geen vet meer binnenkrijgt: "Zelfs in fruit zit vet", zoveel zelf dat als je alleen maar fruit eet, je nog 5% vet binnen krijgt.
Mijn vrouw en ik hebben op dit moment nog zonnebloemolie in huis om de wok mee in te vetten en kokosolie om een bakblik mee in te vetten. De zonnebloem olie gaan we op termijn vervangen.
En de kokosolie wordt het meest gebruikt in de badkamer als verzorgingsproduct, in de tandpasta en op termijn mogelijk als scheerschuim zonder de schuim.

Als laatste wil ik nog een blog meegeven :gezonde olie is een mythe

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma




bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfolie
http://rubriek.nl/gezondheid/de-gezondste-olie-om-in-te-bakken
http://www.optimalegezondheid.com/plantaardige-olien-en-je-gezondheid/
http://www.optimalegezondheid.com/goede-vetten-slechte-vetten-deel-1-intro/

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...