Toen wij veganistisch gingen eten, bakte wij eerst in zonnebloemolie en later in kokosolie.
In recepten en kookprogramma's word soms gesmeten met de olijfolie en de boter.
Je krijgt het idee dat het gezond is, want anders zou het toch niet in het recept staan, anders zou het toch niet gebruikt worden door die topchef en je hebt toch vet nodig?
Maar heb je het wel nodig, en is het wel zo gezond.
Daar zit al een wezenlijk verschil dus.
Niet in alle oliƫn kun je bakken of misschien moet ik zeggen wil je niet in bakken.
Om te bakken in olie heb je olie nodig die als hij warm wordt zo weinig mogelijk veranderd qua structuur. Een olie met veel onverzadigde vetzuren kan minder goed verhit worden dan Ć©Ć©n met verzadigde vetzuren.
De verzadigde vetzuren veranderen niet van structuur als ze verhit worden, dat is bij onverzadigde vetzuren wel zo. Ook is daar weer een verschil tussen de enkelvoudige en meervoudige vetzuren, waarbij de enkelvoudige het minst veranderd van de twee.
Waarom we niet willen dat de structuur veranderd, is omdat dan niet alleen de smaak veranderd, maar ook de complete chemische samenstelling.
Olijfolie bijvoorbeeld veranderd al van structuur bij 28°C.
Dus wil je olie gebruiken om te verhitten gebruik dan olie met veel verzadigde vetzuren.
Boven dat punt gaat de olie verbranden en krijgt het een onaangename smaak,
en gezond als het dat al was zal het dan ook niet meer zijn
Handig is dus als je wilt frituren, geen olie te gebruiken met een rookpunt van minder dan 180°C.
Heel veel oliƫn hebben twee versie's een geraffineerde met meestal een lager rookpunt en
(half) geraffineerd met een hoger rookpunt.
Een overzicht van de verschillende rookpunten is te vinden op Wikipedia.
Onverzadigd vetzuren helpen met het verlagen van het slechte LDL cholesterol en verhogen van de goede HDL cholesterol, ook bevat het vaak omega 3 vetzuren.
Van Verzadigde vetzuren is bekend dat zij het slechte cholesterol kunnen verhogen, wat hart en vaatziekten tot het gevolg kan hebben.
Nu zit je wel met een probleem.
Frituren of wokken kan niet met olie met veel onverzadigde vetzuren, terwijl dat nou juist de gezondere van de twee is.
En een olie met verzadigde vetzuren is totaal niet gezond.
Als je echt wilt wokken of frituren, dan is kokosolie of palmpitsolie de bewuste keuze.
Waarom?
Het bevat verzadigde vetzuren met een middellange vetzuurketen waardoor die vlugger word omgezet in de lever naar energie. Het blijft dus niet hangen.
Wil je olie gebruiken dan zou ik kiezen voor kokosolie of palmpitsolie en olijfolie koud over een salade. Vergeet niet dat olie, vet is en een energiewaarde heeft van 9kcal per gram.
Je hebt met een eetlepel zomaar 110kcal aan energie binnen, wat best veel is.
Ook heb je helemaal geen olie nodig om in te wokken of met te bakken, er zijn zat gezondere alternatieven zoals bijv. je eten sauteren met water, chiazaad of lijnzaad in plaats van die lepel olie in je baksel.
Wij koken en bakken zonder olie toegevoegd, omdat je dat niet nodig hebt.
Als je zorgt voor een laag vetinname kan je lichaam veel efficiƫnter zijn werk doen, en als je bang bent dat je dan helemaal geen vet meer binnenkrijgt: "Zelfs in fruit zit vet", zoveel zelf dat als je alleen maar fruit eet, je nog 5% vet binnen krijgt.
Mijn vrouw en ik hebben op dit moment nog zonnebloemolie in huis om de wok mee in te vetten en kokosolie om een bakblik mee in te vetten. De zonnebloem olie gaan we op termijn vervangen.
En de kokosolie wordt het meest gebruikt in de badkamer als verzorgingsproduct, in de tandpasta en op termijn mogelijk als scheerschuim zonder de schuim.
Als laatste wil ik nog een blog meegeven :gezonde olie is een mythe
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfolie
http://rubriek.nl/gezondheid/de-gezondste-olie-om-in-te-bakken
http://www.optimalegezondheid.com/plantaardige-olien-en-je-gezondheid/
http://www.optimalegezondheid.com/goede-vetten-slechte-vetten-deel-1-intro/
In recepten en kookprogramma's word soms gesmeten met de olijfolie en de boter.
Je krijgt het idee dat het gezond is, want anders zou het toch niet in het recept staan, anders zou het toch niet gebruikt worden door die topchef en je hebt toch vet nodig?
Maar heb je het wel nodig, en is het wel zo gezond.
Verschillende olie
Je hebt veel verschillende oliƫn om in te bakken en verschillende om over je salade te doen.Daar zit al een wezenlijk verschil dus.
Niet in alle oliƫn kun je bakken of misschien moet ik zeggen wil je niet in bakken.
Om te bakken in olie heb je olie nodig die als hij warm wordt zo weinig mogelijk veranderd qua structuur. Een olie met veel onverzadigde vetzuren kan minder goed verhit worden dan Ć©Ć©n met verzadigde vetzuren.
De verzadigde vetzuren veranderen niet van structuur als ze verhit worden, dat is bij onverzadigde vetzuren wel zo. Ook is daar weer een verschil tussen de enkelvoudige en meervoudige vetzuren, waarbij de enkelvoudige het minst veranderd van de twee.
Waarom we niet willen dat de structuur veranderd, is omdat dan niet alleen de smaak veranderd, maar ook de complete chemische samenstelling.
Olijfolie bijvoorbeeld veranderd al van structuur bij 28°C.
Dus wil je olie gebruiken om te verhitten gebruik dan olie met veel verzadigde vetzuren.
Rookpunt
Elke soort olie heeft een rookpunt, waarop de olie gaat ontbinden.Boven dat punt gaat de olie verbranden en krijgt het een onaangename smaak,
en gezond als het dat al was zal het dan ook niet meer zijn
Handig is dus als je wilt frituren, geen olie te gebruiken met een rookpunt van minder dan 180°C.
Heel veel oliƫn hebben twee versie's een geraffineerde met meestal een lager rookpunt en
(half) geraffineerd met een hoger rookpunt.
Een overzicht van de verschillende rookpunten is te vinden op Wikipedia.
Gezond
Olie bestaat uit twee vetzuren, namelijk verzadigde en onverzadigde vetzuren.Onverzadigd vetzuren helpen met het verlagen van het slechte LDL cholesterol en verhogen van de goede HDL cholesterol, ook bevat het vaak omega 3 vetzuren.
Van Verzadigde vetzuren is bekend dat zij het slechte cholesterol kunnen verhogen, wat hart en vaatziekten tot het gevolg kan hebben.
Nu zit je wel met een probleem.
Frituren of wokken kan niet met olie met veel onverzadigde vetzuren, terwijl dat nou juist de gezondere van de twee is.
En een olie met verzadigde vetzuren is totaal niet gezond.
Als je echt wilt wokken of frituren, dan is kokosolie of palmpitsolie de bewuste keuze.
Waarom?
Het bevat verzadigde vetzuren met een middellange vetzuurketen waardoor die vlugger word omgezet in de lever naar energie. Het blijft dus niet hangen.
Conclusie
Er is veel informatie te vinden over olie, hoe je het kunt gebruiken en waarvoor.Wil je olie gebruiken dan zou ik kiezen voor kokosolie of palmpitsolie en olijfolie koud over een salade. Vergeet niet dat olie, vet is en een energiewaarde heeft van 9kcal per gram.
Je hebt met een eetlepel zomaar 110kcal aan energie binnen, wat best veel is.
Ook heb je helemaal geen olie nodig om in te wokken of met te bakken, er zijn zat gezondere alternatieven zoals bijv. je eten sauteren met water, chiazaad of lijnzaad in plaats van die lepel olie in je baksel.
Wij koken en bakken zonder olie toegevoegd, omdat je dat niet nodig hebt.
Als je zorgt voor een laag vetinname kan je lichaam veel efficiƫnter zijn werk doen, en als je bang bent dat je dan helemaal geen vet meer binnenkrijgt: "Zelfs in fruit zit vet", zoveel zelf dat als je alleen maar fruit eet, je nog 5% vet binnen krijgt.
Mijn vrouw en ik hebben op dit moment nog zonnebloemolie in huis om de wok mee in te vetten en kokosolie om een bakblik mee in te vetten. De zonnebloem olie gaan we op termijn vervangen.
En de kokosolie wordt het meest gebruikt in de badkamer als verzorgingsproduct, in de tandpasta en op termijn mogelijk als scheerschuim zonder de schuim.
Als laatste wil ik nog een blog meegeven :gezonde olie is een mythe
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfolie
http://rubriek.nl/gezondheid/de-gezondste-olie-om-in-te-bakken
http://www.optimalegezondheid.com/plantaardige-olien-en-je-gezondheid/
http://www.optimalegezondheid.com/goede-vetten-slechte-vetten-deel-1-intro/
Reacties
Een reactie posten