Doorgaan naar hoofdcontent

Insuline gevoeligheid

In de voorgaande blog heb ik uitgelegd dat wij tijdens de 40dagentijd RawTill4 eten.
Het effect van dit eten op mijn diabetes is wel iets om goed in de gaten te houden.
Ik ben ook niet over 1 nacht ijs gegaan en zomaar wat fruit in mijn tas gestopt.

Normaal zal een diabeet naar de koolhydraten kijken en daar zijn eten op aanpassen.
In dit geval heb ik dat los gelaten en naar de energiewaarde (Kcal) gekeken.
Want daar waren we wel over uit, als ik dit ging doen moet ik wel genoeg energie binnen krijgen zodat ik mijn werk kan doen en niet ga afvallen. En lukt dat niet, dan wordt RawTill4 gewoon afgeschaft en gaan we lekker weer brood meenemen naar het werk.

Ik heb dus puur gekeken naar de energiewaarde die ik anders meenam en dat gekopieerd naar de hoeveelheid fruit.
Dit heeft wel als gevolg dat de hoeveelheid koolhydraten van ongeveer 110 naar 210 zijn gegaan.
Een logisch gevolg zou dan zijn dat ik ook mijn insuline moet verdubbelen.
Als diabeet ga je uit van je insulinegevoeligheids ratio. In mijn geval is die normaal 1 eenheid insuline op 14 koolhydraten.
Dus voor stuk brood met beleg met 24 koolhydraten moet ik 2 eenheden spuiten.
Beweging heeft invloed op de ratio, hoe meer je beweegt hoe groter de ratio.

Verder was het mij bekend dat door het eten van fruit de insulinegevoeligheid verbeterd.
Je hebt dan dus minder insuline nodig om hetzelfde te verwerken.
Ik heb dit nu zelf ook ervaren.
Voor de 110 koolhydraten die ik normaal op het werk nuttig spuit ik 8 eenheden insuline voor.
Nu met de bananen en appels eet ik 210 koolhydraten en spuit ik er 4 eenheden voor.
Mijn gevoeligheid is dus van 1 eenheid op 14 koolhydraten naar 1 eenheid op 42 koolhydraten gegaan.

Dit effect van de gevoeligheid heeft bij iemand met type 2 als gevolg dat hij de medicijnen op een gegeven moment kan laten staan, het lichaam kan zelf weer genoeg insuline aanmaken om de koolhydraten te verwerken.
Dat dit mogelijk is komt omdat bij type 2 er teveel vet bij de alvleesklier en lever zit, waardoor er met een mooi woord insulineresistentie ontstaat. Oftewel je gevoeligheid voor insuline neemt af, waardoor je medicijnen moet slikken of insuline moet nemen om de koolhydraten te kunnen verwerken. Doordat je met fruit eten je vetgehalte in je eten en dus ook je vetinname verlaagd tot onder de 10%, kan je lichaam herstellen en zal op termijn de insulineresistentie verdwijnen.

Voor meer uitleg over insulineresistentie verwijs ik naar http://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...