Doorgaan naar hoofdcontent

Insuline gevoeligheid

In de voorgaande blog heb ik uitgelegd dat wij tijdens de 40dagentijd RawTill4 eten.
Het effect van dit eten op mijn diabetes is wel iets om goed in de gaten te houden.
Ik ben ook niet over 1 nacht ijs gegaan en zomaar wat fruit in mijn tas gestopt.

Normaal zal een diabeet naar de koolhydraten kijken en daar zijn eten op aanpassen.
In dit geval heb ik dat los gelaten en naar de energiewaarde (Kcal) gekeken.
Want daar waren we wel over uit, als ik dit ging doen moet ik wel genoeg energie binnen krijgen zodat ik mijn werk kan doen en niet ga afvallen. En lukt dat niet, dan wordt RawTill4 gewoon afgeschaft en gaan we lekker weer brood meenemen naar het werk.

Ik heb dus puur gekeken naar de energiewaarde die ik anders meenam en dat gekopieerd naar de hoeveelheid fruit.
Dit heeft wel als gevolg dat de hoeveelheid koolhydraten van ongeveer 110 naar 210 zijn gegaan.
Een logisch gevolg zou dan zijn dat ik ook mijn insuline moet verdubbelen.
Als diabeet ga je uit van je insulinegevoeligheids ratio. In mijn geval is die normaal 1 eenheid insuline op 14 koolhydraten.
Dus voor stuk brood met beleg met 24 koolhydraten moet ik 2 eenheden spuiten.
Beweging heeft invloed op de ratio, hoe meer je beweegt hoe groter de ratio.

Verder was het mij bekend dat door het eten van fruit de insulinegevoeligheid verbeterd.
Je hebt dan dus minder insuline nodig om hetzelfde te verwerken.
Ik heb dit nu zelf ook ervaren.
Voor de 110 koolhydraten die ik normaal op het werk nuttig spuit ik 8 eenheden insuline voor.
Nu met de bananen en appels eet ik 210 koolhydraten en spuit ik er 4 eenheden voor.
Mijn gevoeligheid is dus van 1 eenheid op 14 koolhydraten naar 1 eenheid op 42 koolhydraten gegaan.

Dit effect van de gevoeligheid heeft bij iemand met type 2 als gevolg dat hij de medicijnen op een gegeven moment kan laten staan, het lichaam kan zelf weer genoeg insuline aanmaken om de koolhydraten te verwerken.
Dat dit mogelijk is komt omdat bij type 2 er teveel vet bij de alvleesklier en lever zit, waardoor er met een mooi woord insulineresistentie ontstaat. Oftewel je gevoeligheid voor insuline neemt af, waardoor je medicijnen moet slikken of insuline moet nemen om de koolhydraten te kunnen verwerken. Doordat je met fruit eten je vetgehalte in je eten en dus ook je vetinname verlaagd tot onder de 10%, kan je lichaam herstellen en zal op termijn de insulineresistentie verdwijnen.

Voor meer uitleg over insulineresistentie verwijs ik naar http://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.