Doorgaan naar hoofdcontent

Bewust deel 2 (Bewust zijn met je eten!)

-deel 2 van een serie van drie over bewust bezig zijn met je eten, leven-


Bewust zijn met je eten!


Bewust zijn met je eten komt niet zomaar aanwaaien.
Het is een proces dat je door moet lopen.
Doordat ik sinds 2004 diabeet ben, ben ik sindsdien wel een stukje bewuster geworden,
maar was dat beperkt tot de koolhydraten.
Hoeveel koolhydraten kan ik eten zonder een hoge bloedsuikerniveau te krijgen.
Toen wij (mijn vrouw en ik) in 2012 op flevo Boele Ytsma hoorden spreken die zei
“ik ben een planteneter” gingen onze ogen niet open.
Het was wel interessant maar meer moesten wij er ook niet van hebben.
Sinds wij in 2013 trouwden begon er toch iets te borrelen en besloten we weekend vegetariƫr te worden. Want zoveel vlees aten wij toch al niet.
Van weekend vegetarƫr werd het algauw maar 1 of 2 keer in de week vlees.
Ik had de Planteneter in mijn twitter akkount en zodoende zag ik zo nu en dan wel eens een filmpje.
Van het 1 komt het andere, helemaal vleesloos en in het weekend ontbijten we met een groene smoothie.
(Onze groene smoothie bestaat uit 80% fruit en 20% bladgroente en wat water)
We zijn begonnen met een glas en zaten na 3 weken op 3 volle glazen per persoon.
Ondertussen veranderde ons avondeten van een maaltijd met wat groente tot een maaltijd van groente met wat erbij.
Onze groente en fruitconsumptie is enorm gegroeid en eet ik in 1 week meer fruit dan anders in een jaar.
Nu zijn we zover dat wij ook planteneter willen worden en daarom in september de cursus “De plantaardige 100” gaan volgen.
Eenvoudig zal het niet zijn en dat heeft met mijn diabetes en het vroeg opstaan(5uur) te maken.
Maar we willen graag gezond en bewust door het leven gaan.

Groeten

Berend

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.