Doorgaan naar hoofdcontent

Bewust deel 2 (Bewust zijn met je eten!)

-deel 2 van een serie van drie over bewust bezig zijn met je eten, leven-


Bewust zijn met je eten!


Bewust zijn met je eten komt niet zomaar aanwaaien.
Het is een proces dat je door moet lopen.
Doordat ik sinds 2004 diabeet ben, ben ik sindsdien wel een stukje bewuster geworden,
maar was dat beperkt tot de koolhydraten.
Hoeveel koolhydraten kan ik eten zonder een hoge bloedsuikerniveau te krijgen.
Toen wij (mijn vrouw en ik) in 2012 op flevo Boele Ytsma hoorden spreken die zei
“ik ben een planteneter” gingen onze ogen niet open.
Het was wel interessant maar meer moesten wij er ook niet van hebben.
Sinds wij in 2013 trouwden begon er toch iets te borrelen en besloten we weekend vegetariër te worden. Want zoveel vlees aten wij toch al niet.
Van weekend vegetarër werd het algauw maar 1 of 2 keer in de week vlees.
Ik had de Planteneter in mijn twitter akkount en zodoende zag ik zo nu en dan wel eens een filmpje.
Van het 1 komt het andere, helemaal vleesloos en in het weekend ontbijten we met een groene smoothie.
(Onze groene smoothie bestaat uit 80% fruit en 20% bladgroente en wat water)
We zijn begonnen met een glas en zaten na 3 weken op 3 volle glazen per persoon.
Ondertussen veranderde ons avondeten van een maaltijd met wat groente tot een maaltijd van groente met wat erbij.
Onze groente en fruitconsumptie is enorm gegroeid en eet ik in 1 week meer fruit dan anders in een jaar.
Nu zijn we zover dat wij ook planteneter willen worden en daarom in september de cursus “De plantaardige 100” gaan volgen.
Eenvoudig zal het niet zijn en dat heeft met mijn diabetes en het vroeg opstaan(5uur) te maken.
Maar we willen graag gezond en bewust door het leven gaan.

Groeten

Berend

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...