Doorgaan naar hoofdcontent

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten.

Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten.

Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief.

Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is.
Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint.
" Artsen weten te weinig van voeding"
In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu,
maar dan vraag ik waarom?
Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes.
Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl vertelt dat doktoren te weinig van voeding weten, en zelf wel klaarblijkelijk wel zich verdiept heeft in de voedingsleer, dat hij met geen woord rept over Koolhydraatrijk eten.
Misschien weet hij dus ook niet genoeg over voeding, en heeft hij alleen maar een stuk bestudeerd wat hem aantrok.
Je wilt mensen toch alle opties geven.

Op dit moment is het nu zo dat vele mensen nu een Koolhydraatarm dieet volgen, met nog steeds dierlijke producten er in.
Dit in tegenstelling van de levensstijl die bijv. Dr McDougal aanraad, daar wordt koolhydraatrijk gegeten maar dan zonder de dierlijke voedingswaren.

De vraag die ik graag zou willen stellen "Wat is het voordeel en nadeel van koolhydraat arm eten"

Doordat je je Diabetes aanpakt en afvalt word de druk op je hart- en vaten minder, en dat is hard nodig, want door de eiwitten en vetten uit de dierlijke voedingsbronnen, is er meer dan genoeg druk op de nieren, en laat het nou ook nog eens een verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten.

Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die een Low Carb dieet volgen eerder sterven aan hart- en vaatziekten en kanker.
Dan vraag ik mij af of doctoren dat ook aan mensen vertellen als ze hun een Koolhydraatarm dieet aanraden. Ik vermoed van niet, want het verkoopt niet lekker.
"Ja, u bent zo in een paar maanden van uw diabetes af, maar gaat waarschijnlijk nu wel een paar jaar eerder dood"
De kans is natuurlijk groot dat de kans op overlijden met diabetes of zonder diabetes, maar met koolhydraatarm eten gelijk is.

Maar wat als er een dieet is, waarbij je niet alleen van je diabetes bent verlost, maar ook de kans op overlijden aan o.a. hart- en vaatziekten, verschillende kankersoorten, longziekten, darmziekten, infecties , hoge bloeddruk, leverziekten, nierziekten en Parkinson.
Zou dat nou niet fantastisch zijn!
En dat is er.

Een vegan levensstijl, met veel groeten, fruit en peulvruchten, onbewerkt en veel variatie.

Maar laten we eerlijk zijn, dat als je als dokter iets moet verkopen aan een patiënt waarbij geen vlees meer mag worden gegeten, dat de kans zeer groot is dat de patiënt het advies van de dokter niet volgt.

En dat is waarschijnlijk ook waarom het koolhydraatarm dieet wel slaagt, ook al zorgt het nog voor de nodige "bijwerkingen".


Referenties







Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...