Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten.
Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten.
Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief.
Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is.
Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint.
" Artsen weten te weinig van voeding"
In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu,
maar dan vraag ik waarom?
Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes.
Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl vertelt dat doktoren te weinig van voeding weten, en zelf wel klaarblijkelijk wel zich verdiept heeft in de voedingsleer, dat hij met geen woord rept over Koolhydraatrijk eten.
Misschien weet hij dus ook niet genoeg over voeding, en heeft hij alleen maar een stuk bestudeerd wat hem aantrok.
Je wilt mensen toch alle opties geven.
Op dit moment is het nu zo dat vele mensen nu een Koolhydraatarm dieet volgen, met nog steeds dierlijke producten er in.
Dit in tegenstelling van de levensstijl die bijv. Dr McDougal aanraad, daar wordt koolhydraatrijk gegeten maar dan zonder de dierlijke voedingswaren.
De vraag die ik graag zou willen stellen "Wat is het voordeel en nadeel van koolhydraat arm eten"
Doordat je je Diabetes aanpakt en afvalt word de druk op je hart- en vaten minder, en dat is hard nodig, want door de eiwitten en vetten uit de dierlijke voedingsbronnen, is er meer dan genoeg druk op de nieren, en laat het nou ook nog eens een verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten.
Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die een Low Carb dieet volgen eerder sterven aan hart- en vaatziekten en kanker.
Dan vraag ik mij af of doctoren dat ook aan mensen vertellen als ze hun een Koolhydraatarm dieet aanraden. Ik vermoed van niet, want het verkoopt niet lekker.
"Ja, u bent zo in een paar maanden van uw diabetes af, maar gaat waarschijnlijk nu wel een paar jaar eerder dood"
De kans is natuurlijk groot dat de kans op overlijden met diabetes of zonder diabetes, maar met koolhydraatarm eten gelijk is.
Maar wat als er een dieet is, waarbij je niet alleen van je diabetes bent verlost, maar ook de kans op overlijden aan o.a. hart- en vaatziekten, verschillende kankersoorten, longziekten, darmziekten, infecties , hoge bloeddruk, leverziekten, nierziekten en Parkinson.
Zou dat nou niet fantastisch zijn!
En dat is er.
Een vegan levensstijl, met veel groeten, fruit en peulvruchten, onbewerkt en veel variatie.
Maar laten we eerlijk zijn, dat als je als dokter iets moet verkopen aan een patiënt waarbij geen vlees meer mag worden gegeten, dat de kans zeer groot is dat de patiënt het advies van de dokter niet volgt.
En dat is waarschijnlijk ook waarom het koolhydraatarm dieet wel slaagt, ook al zorgt het nog voor de nodige "bijwerkingen".
Referenties
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten.
Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief.
Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is.
Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint.
" Artsen weten te weinig van voeding"
In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu,
maar dan vraag ik waarom?
Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes.
Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl vertelt dat doktoren te weinig van voeding weten, en zelf wel klaarblijkelijk wel zich verdiept heeft in de voedingsleer, dat hij met geen woord rept over Koolhydraatrijk eten.
Misschien weet hij dus ook niet genoeg over voeding, en heeft hij alleen maar een stuk bestudeerd wat hem aantrok.
Je wilt mensen toch alle opties geven.
Op dit moment is het nu zo dat vele mensen nu een Koolhydraatarm dieet volgen, met nog steeds dierlijke producten er in.
Dit in tegenstelling van de levensstijl die bijv. Dr McDougal aanraad, daar wordt koolhydraatrijk gegeten maar dan zonder de dierlijke voedingswaren.
De vraag die ik graag zou willen stellen "Wat is het voordeel en nadeel van koolhydraat arm eten"
Doordat je je Diabetes aanpakt en afvalt word de druk op je hart- en vaten minder, en dat is hard nodig, want door de eiwitten en vetten uit de dierlijke voedingsbronnen, is er meer dan genoeg druk op de nieren, en laat het nou ook nog eens een verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten.
Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die een Low Carb dieet volgen eerder sterven aan hart- en vaatziekten en kanker.
Dan vraag ik mij af of doctoren dat ook aan mensen vertellen als ze hun een Koolhydraatarm dieet aanraden. Ik vermoed van niet, want het verkoopt niet lekker.
"Ja, u bent zo in een paar maanden van uw diabetes af, maar gaat waarschijnlijk nu wel een paar jaar eerder dood"
De kans is natuurlijk groot dat de kans op overlijden met diabetes of zonder diabetes, maar met koolhydraatarm eten gelijk is.
Maar wat als er een dieet is, waarbij je niet alleen van je diabetes bent verlost, maar ook de kans op overlijden aan o.a. hart- en vaatziekten, verschillende kankersoorten, longziekten, darmziekten, infecties , hoge bloeddruk, leverziekten, nierziekten en Parkinson.
Zou dat nou niet fantastisch zijn!
En dat is er.
Een vegan levensstijl, met veel groeten, fruit en peulvruchten, onbewerkt en veel variatie.
Maar laten we eerlijk zijn, dat als je als dokter iets moet verkopen aan een patiënt waarbij geen vlees meer mag worden gegeten, dat de kans zeer groot is dat de patiënt het advies van de dokter niet volgt.
En dat is waarschijnlijk ook waarom het koolhydraatarm dieet wel slaagt, ook al zorgt het nog voor de nodige "bijwerkingen".
Referenties
- Cutting-carbs-can-increase-risk-of-diabetes-and-other-diseases-experts-warn
- How-not-to-die-from-diabetes
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Berend Ytsma
Reacties
Een reactie posten