Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting

In deel 1 sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat.
Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar.

Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan.
Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken.

Niet stijgen maar dalen


We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen.

Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen.
Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.
Het grote probleem was trouwens niet dat 3500 liter niet genoeg was maar dat je het vat niet vol krijgt.
Nu kijken we verder.
Ons dak is in theorie niet groot genoeg, maar is het dat ook in de praktijk?
Ik weet dat de buren(rijtjeshuis) geen buis hebben aan de dakgoot, dus krijgen wij dat water ook.
Ook is het het onderzoeken waard om voor en achter te koppelen, zodat je beide kunt gebruiken voor opslag.
Eigenlijk moet ik nu gaan proberen te berekenen wat er totaal aan regen gemiddeld per maand valt op het dak van ons en van beide buren. Logischer wijs, doordat mijn beide buren geen regenpijp hebben en de de buren van de ene buur wel, is dat 2½ keer wat op ons eigen dak valt.

Ook gaan we kijken waar we nog kunnen besparen.
De eerste investering hebben we trouwens net gedaan.
We hebben onze waterbesparende douchekop van ongeveer 8 l/m vervangen door een andere besparende douchekop van 5 l/m. Daarmee zouden we dan al zo'n 3m³ kunnen besparen.

En we zijn bezig om onze wasmachine te vervangen. Hij doet het nog prima, maar heeft een onbekende leeftijd, en het stroom en waterverbruik is hoger dan de zuinige wasmachines van vandaag.
Als we daar ook 3m³ mee kunnen besparen zitten we onder de 50m³ en daar wordt ik heel blij van.

Komt er een regenwateropslag

Te zijner tijd geloof ik dat we een regenwateropslag nemen, maar of dan ook de douche erbij wordt genomen dat durf ik niet te zeggen.
Het is niet zo simpel van even aansluiten.
Zodra je ook je douche van regenwater wilt voorzien, moet je ook extra gaan filteren.
Eigenlijk zorg je dan voor drinkbaar water in al je leidingwerk.
Dat filteren vraagt alleen extra ruimte van twee vaten a 150 liter.
En waar laten we die.

Misschien weten we meer de volgende keer



Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v