Doorgaan naar hoofdcontent

How Not to Die: longziekte


"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven.
Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is.

In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden.

Hoe niet dood te gaan aan Longziekte


In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen.
Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma.
Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de DNA gevolgen van de tabaksrook tegengaan, zo ook het verspreiden van de longkanker.
COPD is verantwoordelijk voor 140.000 doden, enerzijds door het beschadigen van de wanden van de luchtzakken in je longen en anderzijds door ontstekingen en verdikte luchtdoorvoer, verstopt met dik slijm. Hoewel er geen genezing is voor de permanente long beschadiging die COPD veroorzaakt, kan een dieet vol met fruit en groente de voortgang van de ziekte vertragen en de longfunctie van de 13 miljoen patiënten verbeteren.
En als laatste astma, waar elk jaar weer 3000 mensen aan dood gaan, is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen, welke in veel gevallen te voorkomen is door een gezonder dieet. Onderzoek wijst uit dan een paar extra porties fruit en groente zowel het aantal gevallen van astma terug kan brengen als het aantal astma aanvallen.

Long kanker


In Amerika zijn er elk jaar meer dan 220.000 mensen waarbij longkanker bij wordt vastgesteld, ook vallen er daarbij meer doden dan bij darm-, borst-en alvleesklier kanker samen.
Ook is het volledig erkend dat de meeste gevallen van longkanker door tabaksrook komt. Volgens de Amerikaanse longkanker bond is bij meer dan 90% van de gevallen tabaksrook als de oorzaak aan te merken.
Als je stopt met roken zal na 20 minuten de bloeddruk en het hartritme dalen. Bloedcirculatie en longfunctie verbeteren in een paar weken en binnen een paar maanden hebben de schoonmaakcellen veel slijm verwijdert en verminderd de kans op infectie. Binnen een jaar is het risico op hart-en vaatziektes in vergelijking met rokers gehalveerd. Ons lichaam heeft de unieke eigenschap om zichzelf te helen en een goed voedselpatroon kan daar mee helpen het te ondersteunen.

Volstouwen met Broccoli


Eerst is het belangrijk te weten wat voor effect sigarettenrook heeft op de longen.
Het maakt het immuunsysteem zwakker en verminderd het de mogelijkheid om kankercellen te vernietigen. Tegelijk brengt tabaksrook schade aan de DNA cellen, wat de mogelijkheden voor kankercellen verder vergroot.
Voor een onderzoek zijn personen bij elkaar gebracht die bijna hun hele leven al roken en hun werd gevraagd om 25 x meer broccoli te eten dan de gemiddelde amerikaan.
Wat neerkomt op 1 stengel per dag.
In vergelijking met rokers die geen broccoli aten, hadden de broccoli eters over een lengte van 10 dagen 41% minder DNA mutaties in hun bloed.
Nu moet je niet denken dat het eten van 1 broccoli stengel voor het roken de kanker effecten van sigarettenrook volledig weg zijn, maar als je wilt stoppen met roken zal groente zoals, broccoli, kool, en bloemkool helpen om verdere schade te voorkomen.
En het voordeel van de broccoli-familie stopt daar ook niet.
Bepaalde onderdelen in broccoli hebben de potentie om het verspreiden van kankercellen tegen te gaan.
Bij een onderzoek werden er longkanker cellen in een petrischaal gedaan met een grote ruimte in het midden en binnen 24 uur groeiden de cellen naar elkaar toe. Maar toen ze een substantie van  de broccoli er op drupten werd het proces bijna bevroren. Of dit bij mensen ook werkt moet nog worden uitgezocht, maar het mooiste van een gezond voedingspatroon is, dat er geen minpunten voor te vinden zijn. Wat voor behandeling er ook gekozen word, voeding past er altijd in.

Kurkuma en zijn effect tegen kanker


Ook het Indische kruid kurkuma, welke kerrie de mooie gouden kleur geeft, zou ook kunnen helpen om de DNA schade door roken te voorkomen.
Sinds 1987 heeft het Nationaal kanker instituut meer dan duizend verbindingen getest op de aanwezigheid van kanker werende activiteiten. Maar een aantal dozijn heeft het gehaald naar de klinische onderzoeken, maar de meest veelbelovende is kurkuma.
Kanker werende activiteiten kunnen worden verdeeld in drie groepen, wat gebaseerd is op welk deel van de kankerontwikkeling ze helpen te bestrijden.
Kankerverwekkende blokkers en antioxidanten helpen om het eerste begin van DNA mutatie tegen te gaan, en antiproliferatieve helpen in het tegen gaan van het groeien en verspreiden van tumoren. Kurkuma is zo bijzonder dat het in alle drie van de groepen hoort, wat betekend dat het de potentie heeft om celgroei te voorkomen en/of tegen te gaan.
Kurkuma gaat verder dan alleen het helpen voorkomen van DNA schade, het helpt ook bij het normaal doodgaan van de cellen.
Cellen zijn voorgeprogrammeerd om na een tijd dood te gaan om plaats te maken voor nieuwe cellen.
Eigenlijk herbouwd je lichaam zichzelf elke paar maanden.
Sommige cellen blijven langer dan de bedoeling is, en dat zijn met name kankercellen. Door het uitschakelen van hun eigen zelfmoord mechanisme gaan ze dan niet dood, en kunnen zich ontwikkelen en delen in de richting van tumoren en verspreiden door het hele lichaam.
Dus hoe komt kurkuma hier om de hoek kijken? 
Het lijkt de mogelijkheid te hebben om het zelfmoord mechanisme weer terug in de cel te programmeren, door eigenlijk de door de kanker uitgeschakelde doodsensor weer online te zetten. Ook kan kurkuma ze direct doden door een "uitvoering enzym" te activeren die eiwitten binnen de cel opdeelt en zo de cellen vernietigd. Anders dan bij drugs voor chemotherapie waar cellen een resistentie voor kunnen ontwikkelen, kan kurkuma de cellen op meerdere manieren tegelijkertijd doden,waardoor het voor kankercellen moeilijker wordt om de dans te ontspringen. In onderzoeken kwam naar voren dat kurkuma voor meerdere kankersoorten te gebruiken is, zoals borst, hersenen, bloed, darm, nieren, lever, long en huid. Jammer genoeg moet kurkuma nog in klinische onderzoeken worden getest, maar doordat er geen neven effecten aan verbonden zijn bij het gebruiken van dit kruid, staat het u niet in de weg om dit gewoon lekker te gebruiken door het eten.


Chronische Obstructieve Longziekte (COPD)


Chronische obstructieve longziekte, zoals longemfyseem en chronische bronchitis, is een conditie die het moeilijk maakt om te ademhalen, en welke met de tijd alleen maar erger wordt. Daarbij kan COPD ernstige hoestbuien, veel slijmproductie, piepende ademhaling en beklemming op de borst veroorzaken. Meer dan 24 miljoen amerikanen hebben met de ziekte te maken. Roken is verreweg de grootste oorzaak fan COPD, maar ook andere factoren zoals luchtvervuiling hebben een rol erin.
Jammer genoeg is er geen genezing mogelijk voor COPD, maar er is wel ander goed nieuws: Een gezond voedingspatroon kan er aan meewerken om COPD te voorkomen en ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.
Gegevens van vijftig jaar terug tonen al aan dat het eten van veel fruit en groente geassocieerd is met een goede longfunctie. Eén stuk fruit meer per dag kan het risico op COPD met 24 procent verlagen.
En aan de andere kant heeft een onderzoek van Columbia en Havard Universities aangetoond dat het eten van gerookt vlees zoals spek, ham, hotdogs, wordt en salami het risico op COPD verhoogt.

Kan hetzelfde voedsel dat COPD voorkomt ook helpen met de bestrijding ervan als je al COPD hebt?

In 2010 volgde er een onderzoek, 100 patiënten werden onderverdeeld in twee groepen waarvan 1 het standaard dieet volgde en aan de andere groep werd gevraagd om hun consumptie van groente en fruit een stevige boost te geven. In de drie jaar die volgden werden de gevolgen van de ziekte bij de mensen op het standaard dieet zoals verwacht alleen maar erger. Bij de andere groep was de progressie van de ziekte gestopt. Hun longfunctie verslechterde niet meer, nee het werd zelf een beetje beter. De onderzoekers dachten dat het kwam door de combinatie van antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van fruit en groente, dit alles samen met een vermindering van de consumptie van vlees, welke waarschijnlijk als pro-oxidant werkt.
Ongeacht hoe het ook werkt, een dieet met een meer volledige plantaardige voeding kan helpen zowel te voorkomen en te stoppen van deze dodelijke ziekte.

Astma

Astma is een ontstekingsziekte, die gekarakteriseerd wordt door herhaalde aanvallen van vernauwde, opgezwollen luchtwegen, welke korte en piepende ademhaling, en hoesten kan veroorzaken.
Astma kan je op elke leeftijd krijgen, maar meestal krijg je het als je nog kind bent.
Astma is dan ook 1 van de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen en het worden er ieder jaar meer. In een baanbrekend onderzoek viel op dat astma heel verschillend voorkomt op de wereld.
Met het onderzoek International Study of Asthma and Allergies in Childhood zijn meer dan een miljoen kinderen gevolgd in bijna 100 landen. In het onderzoek kwam naar voren dat er een twintigvoudig tot zestigvoudig verschil in de prevalentie van Astma, allergieën en eczeem zit. Waarom zit er zo'n groot verschil in de prevalentievan rinoconjunctivitis (jeukende ogen en een loopneus), waar er in delen van Indië, kinderen 1% er last van hadden tot 45% ergens anders. Waar factoren zoals luchtvervuiling en roken een rol kunnen spelen, waren de meeste significante verbanden niet in hun longen te vinden maar nou juist wat er in hun maag kwam.
Tieners die leven in een gebied waar meer zetmeel houdende producten, granen, groente en noten werden genuttigd hadden een aanzienlijk minder grote kans op chronische symptomen zoals piepende ademhaling, allergische rinoconjunctivitis, en allergisch eczeem. Jongens en meisjes die twee of meer porties groente per dag eten hebben de helft minder kans op allergische astma.
Over het algemeen zijn de aandoeningen van astma en ademhalingsmoeilijkheden minder bij een bevolking die meer plantaardig voedsel eten.
Voedsel van dierlijke afkomst is geassocieerd met een verhoogde kans op astma.
Een onderzoek in Indië onder 100.000 volwassen wijst uit dat mensen die dagelijks vlees eten, of zelfs zo nu en dan, hadden beduidend meer kans om last te krijgen van astma.
Het verwijderen van eieren en zuivel uit het voedselpatroon van kinderen heeft uitgewezen dat er een verbetering in de longfunctie plaatsvond in slechts 8 weken.
Het gewone Amerikaanse dieet, waar standaard groente en fruit in zit heeft al een gezond effect op de luchtwegen, en met het toevoegen van groente en fruit tot 7 porties per dag zorgt er nog eens voor een verbetering van meer dan de helft.
Een bijkomend voordeel van een plantaardig dieet is dat niet alleen de astma minder wordt maar gewicht, bloeddruk en cholesterol verbeteren ook.
Vanuit dat oogpunt is een plantaardig voedingspatroon het proberen waard!





Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

















Reacties

Populaire posts van deze blog

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v