"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven.
Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is.
In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden.
Hoe niet dood te gaan aan Hart-en vaatziektes
De nummer 1 doodsoorzaak in Amerika is nog altijd Hart-en vaatziektes.
Als je er aan denkt, zie je misschien wel vrienden of familie dia jarenlang met borstpijn en adem tekort door het leven gingen, en er aan bezweken zijn. Maar de meeste hebben het niet eens door dat er iets mis is, totdat de eerste symptoom, welke ook direct hun laatste is.
Soms wordt gesteld dat het gewoon een probleem is doordat je ouder word, maar zo werkt het niet.
Uit een autopsie-onderzoek dat was gedaan op Oegandezen bleek dat van de 632 mensen er maar 1 was waar er een hartaanval bij was geweest, terwijl hetzelfde aantal mensen met dezelfde leeftijd in Saint Louis, Missouri, er 136 hartaanvallen waren. Dat geeft te denken.
Uit een migratieonderzoek blijkt ook dat de mensen die verhuizen van een laag risico naar een een hoog risico gebied, dat hun ziekte ontwikkeling naar een hoog niveau stijgt, doordat ze de eetgewoonten van hun nieuwe omgeving aannemen.
De weinig gevallen met hartziekte op het platteland van China en Afrika zijn het gevolg van hun zeer lage cholesterol waarde. En ook al eten beide volken heel verschillend, de basis draait om hetzelfde, namelijk veel voedsel van planten, zoals granen en groenten. Door het eten van zoveel vezel en weinig dierlijk vet, is hun totale cholesterol onder de 150 mg/dl, wat ongeveer gelijk is aan mensen die tijdelijk alleen maar plantaardig eten.
En wat betekend dit allemaal? Het betekend dat hartziekte misschien wel een keus is.
Uit een autopsie-onderzoek dat was gedaan op Oegandezen bleek dat van de 632 mensen er maar 1 was waar er een hartaanval bij was geweest, terwijl hetzelfde aantal mensen met dezelfde leeftijd in Saint Louis, Missouri, er 136 hartaanvallen waren. Dat geeft te denken.
Uit een migratieonderzoek blijkt ook dat de mensen die verhuizen van een laag risico naar een een hoog risico gebied, dat hun ziekte ontwikkeling naar een hoog niveau stijgt, doordat ze de eetgewoonten van hun nieuwe omgeving aannemen.
De weinig gevallen met hartziekte op het platteland van China en Afrika zijn het gevolg van hun zeer lage cholesterol waarde. En ook al eten beide volken heel verschillend, de basis draait om hetzelfde, namelijk veel voedsel van planten, zoals granen en groenten. Door het eten van zoveel vezel en weinig dierlijk vet, is hun totale cholesterol onder de 150 mg/dl, wat ongeveer gelijk is aan mensen die tijdelijk alleen maar plantaardig eten.
En wat betekend dit allemaal? Het betekend dat hartziekte misschien wel een keus is.
Hart- en vaatziekten beginnen in de kindertijd
Het klinkt misschien raar, maar uit autopsie onderzoek bij kinderen van 3 tot 20 jaar is gebleken dat zij al vorming hebben van plak in de aderen. Als ze dus 30 of 40 zijn is de kans op een hartaanval dan ook drastisch toegenomen.
Dat roken en zwangerschap niet samengaat dat weten we wel, maar misschien is het goed om ook na de geboorte een gezondere levensstijl te volgen voor de volgende generatie.
Volgens William C. Roberts, de redacteur van het American Journal of Cardiology, is cholesterol de enige kritieke risico factor voor plakopbouw in de slagaders, en dan vooral verhoogde LDL.
Om het LDL cholesterol drastisch te verlagen zijn er drie dingen die je moet verminderen.
Transvet, van bewerkte voeding en natuurlijk aanwezig in vlees en melk
Verzadigd vet, wat vooral voorkomt in vlees en junkfood
En in minder mate cholesterol, wat alleen voorkomt in voedsel afkomstig uit dieren, en dan vooral eieren.
Ziet U hier het patroon? De drie oorzaken van slecht cholesterol - die met het hoogste risicofactor waar de meeste mensen aan overlijden - komen allemaal van eten met dierlijke oorsprong en junkfood.
Dit verklaard waarschijnlijk ook waarom mensen in gebieden waar ze eigenlijk alleen maar eten van plantaardige bronnen, ze grotendeels vrij zijn van hart-en vaatziekten.
Het is de Cholesterol
Dr. Roberts (Journal of Cardiology) schrijft in een stuk genaamd "It's the Cholesterol, stupid" dat of je nu Rookt als een ketter, dik of diabetes hebt, zolang je cholesterol laag blijft hoef je geen hart-en vaatziektes te ontwikkelen. Het optimale LDL cholesterol niveau is waarschijnlijk tussen de 50 en 70mg/dL en blijkbaar hoe lager hoe beter. Een LDL rond de 70mg/dL komt overeen met een totale cholesterol van 150. Wat het nivo is waaronder geen doden vielen met hart-en vaatziekten volgens het beroemde Framingham Heart Study, een project over generaties om risico factoren te ontdekken voor hart-en vaatziekten.
Hart-en vaatziekten zijn omkeerbaar
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met gezond eten, maar kan je ook te laat beginnen?
Lijfstijl pioneers zoals Nathan Pritin, Dean Ornish, en Caldwell Esselstyn Jr. namen mensen met vergevorderde hart-en vaatziekten en zetten hun op een plantaardig dieet, die normaal door een Aziatische en Afrikaanse bevolking werden genuttigd die geen Hart-en vaatziekten hadden. Hun hoop was dat een gezond dieet ervoor zorgde dat de ziekte in elk geval niet erger werd. Maar wat er gebeurde was wonderlijk.
De ziekte stopte niet alleen maar draaide ook om, de patiƫnten herstelden.
Zodra ze hun eigen dieet vaarwel zegden begon hun lichamen met het opruimen van het opgebouwde plak. Vaten gingen openstaan zonder medicijnen of operaties, zelf bij mensen waar al drie aderen van verstopt waren. Dit geeft aan dat het lichaam wel wou genezen maar daar nooit de kans voor kreeg,
Als voorbeeld, als je kin heel hard met een tafel in aanraking komt, zwelt het op, rood, en dat is pijnlijk. Maar dat geneest gewoon weer. Maar als je elke dag drie keer met je kin op tafel valt zal het niet genezen. Je gaat naar de doctor en die schrijft een pijnstiller voor.
Heerlijk, je stoot nog steeds drie keer per dag met je kin op tafel maar het voelt zoveel beter aan.
Dankjewel voor de moderne medicijnen.
Endotoxinen verlammen je hartvaten
Ongezond eten heeft niet alleen een negatieve invloed op de structuur van je vaten; Ongezond eten kan ook de functie van de vaten aantasten. De vaten zijn niet alleen maar pijpleidingen waardoor bloed vloeit, ze zijn dynamische levende organen.
We weten al bijna twee decennia dat het het eten van een enkele fastfood maaltijd --Worst en MC Muffins werden in het originele onderzoek gebruikt -- de aderen binnen enkele uren stijf kunnen maken, waardoor ze de helft van hun mogelijkheid verliezen die ze normaal hebben.
En elke keer als de aderen weer een beetje tot rust komen----Etenstijd!! Komt er waarschijnlijk weer eten binnen waar je aderen niet blij van worden.
In het begin beschuldigen de onderzoekers het dierlijk vet en eiwitten, maar kort geleden is dat richting de bacteriƫle gifstoffen (endotoxinen) gegaan. Bepaald voedsel, zoals vlees, lijkt een bacterie te bevatten die dood en levend ontstekingen veroorzaken kan, zelf als het voedsel gekookt is.
Endotoxinen worden niet vernietigd door koken, maagzuur, of verterende enzymen. Dus na het eten van een dierlijk product kunnen deze endotoxinen in de ingewanden komen, waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken.
Dit verklaard ook waarom patienten zo snel verlichting voelen als ze op een dieet worden gezet wat hoofdzakelijk plantaardig is. Dit is dan inclusief fruit, groenten, gele granen en bonen. Dr. Ornish zag een vermindering van 91 procent van hartbeklemmende aanvallen in een paar weken bij patiƫnten die op een plantaardig dieet waren geplaatst. Dit zowel met als zonder lichamelijke oefeningen.
De snelheid waarmee dit gaat, verteld dat een plantaardig dieet meer doet dan alleen maar de plak uit de aderen verwijderen, want dat is na een paar weken nog niet gebeurt. Nee een plantaardig dieet zorgt dag na dag ook voor een beter functioneren van de aderen.
Een controle groep werd gevraagd om gewoon het advies van hun doctoren te volgen en daar werd een vermeerdering gerapporteerd van 186 procent. Op zich niet vreemd omdat ze een dieet volgen die de aderen op de eerste plek nou juist verminkt.
We weten al bijna twee decennia dat het het eten van een enkele fastfood maaltijd --Worst en MC Muffins werden in het originele onderzoek gebruikt -- de aderen binnen enkele uren stijf kunnen maken, waardoor ze de helft van hun mogelijkheid verliezen die ze normaal hebben.
En elke keer als de aderen weer een beetje tot rust komen----Etenstijd!! Komt er waarschijnlijk weer eten binnen waar je aderen niet blij van worden.
In het begin beschuldigen de onderzoekers het dierlijk vet en eiwitten, maar kort geleden is dat richting de bacteriƫle gifstoffen (endotoxinen) gegaan. Bepaald voedsel, zoals vlees, lijkt een bacterie te bevatten die dood en levend ontstekingen veroorzaken kan, zelf als het voedsel gekookt is.
Endotoxinen worden niet vernietigd door koken, maagzuur, of verterende enzymen. Dus na het eten van een dierlijk product kunnen deze endotoxinen in de ingewanden komen, waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken.
Dit verklaard ook waarom patienten zo snel verlichting voelen als ze op een dieet worden gezet wat hoofdzakelijk plantaardig is. Dit is dan inclusief fruit, groenten, gele granen en bonen. Dr. Ornish zag een vermindering van 91 procent van hartbeklemmende aanvallen in een paar weken bij patiƫnten die op een plantaardig dieet waren geplaatst. Dit zowel met als zonder lichamelijke oefeningen.
De snelheid waarmee dit gaat, verteld dat een plantaardig dieet meer doet dan alleen maar de plak uit de aderen verwijderen, want dat is na een paar weken nog niet gebeurt. Nee een plantaardig dieet zorgt dag na dag ook voor een beter functioneren van de aderen.
Een controle groep werd gevraagd om gewoon het advies van hun doctoren te volgen en daar werd een vermeerdering gerapporteerd van 186 procent. Op zich niet vreemd omdat ze een dieet volgen die de aderen op de eerste plek nou juist verminkt.
Volg het Geld
Onderzoek dat uitwijst dat hart-en vaatziekte kan worden teruggedraaid met een plantaardig dieet -- met of zonder andere levensstijl veranderingen -- is al decennia gepubliceerd in een aantal van de meest prestigieuze medische tijdschriften in de wereld. Waarom is dit nieuws nog niet algemeen bekend?
In 1977 heeft het "U.S. Senate Committee for Nutrition and Human needs" dat geprobeerd met een advies waarin gesteld werd dat er moest worden geminderd met dierlijk voedsel en voedsel van plantaardige bronnen nou juist moesten worden vermeerderd.
De vlees, melk, en ei producenten waren daar niet zo blij mee. Onder druk van die industrie is niet alleen het rapport verwijderd maar ook het volledige comitƩ ontbonden. Nu weten we ook dat veel leden van het comitƩ financiƫle banden hadden met chocolade fabrikanten tot aan instanties zoals "McDonald's Council for Healty Lifestyles" en "Coca-Cola's Beverage Institute for Health and Wellness"
En de medische beroepsgroep dan? Waarom hebben de collega's niet dit onderzoek van de kracht van voeding omarmt?
Het is zo slecht gesteld met het medisch onderwijs als je kijkt naar voeding, dat er zelf scholen zijn waar voeding niet eens onderwezen wordt, maar het is nog slechter dat de grote medische organisatie actief aan het lobbyen zijn om elke vorm van educatie over voeding tegen te houden.
Ook daar zie je de band met een Coca-Cola maatschappij die medici sponsort om hun plannen voor goede voeding op de kaart te houden.
Dat er vroeger zelfs financiƫle banden waren met Philip Morris zal je waarschijnlijk niet meer verbazen.
Je hebt ook het American Dietic Association (ADA) die een serie van informatiebladen publiceert met richtlijnen om een gezond dieet te volgen. Wie schrijft die informatiebladen? De voedselindustrie betaald het ADA $20.000 per informatieblad om in de ontwerpfase er uitvoerig aan deel te nemen.
En de gewone doctoren dan? Waarom vertellen al mijn collega's niet aan hun Patiƫnten dat ze van de KFC af moeten blijven? Een groot excuus is dat ze te weinig tijd zeggen te hebben, maar de grootste reden waarom ze patiƫnten met hoge cholesterol niet aansporen om gezonder te eten is omdat ze denken dat patiƫnten de ontberingen van de voedingsadviezen niet aankunnen.
Kun je je voorstellen dat een dokter zegt "Ik wil graag tegen mijn patiƫnten zeggen dat ze moeten stoppen met roken, maar ik weet dat ze er zoveel plezier aan beleven"
Neal Barnard MD schrijft hierover -- Het is mooi om te zien hoe doctoren van omstander of zelf aanzetters tot roken naar strijders tegen de tabaksindustrie zijn gegroeid. Doktoren realiseerden dat ze meer konden doen voor hun patiƫnten als ze zelf geen rokersplekken meer op hun handen hadden.
Plantaardige voeding is nu aangekomen waar het roken ook geweest is.
Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.
Reacties
Een reactie posten