Doorgaan naar hoofdcontent

WHO wil bewerkt vlees op lijst kankerverwekkende stoffen

Deze week kwam het in het nieuws dat de World Health Organization (WHO) bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen wil.
Stoffen die ook op die lijst staan zijn o.a. asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum.

Dit geeft aan dat het eten van worst, hamburgers, en veel vleeswaren een even grote kans op kanker heeft als het roken van sigaretten of het drinken van alcohol.
Het gaat hier om bewerkt vlees, dan door gerookt, gedroogd, gezouten of andere stoffen is geconserveerd.

Darmkanker komt vooral naar voren.
Meer dan de helft van de gevallen zou voorkomen kunnen worden door een gezondere levensstijl.
Rood vlees staat ook als kankerverwekkend aangemerkt maar staat een tree lager dan de bewerkte vleessoorten.

Er is berekend dat als de mensen in Groot-Brittanniƫ 20gram minder bewerkt vlees gaan eten, dat het 20.000 doden in een jaar kan schelen.

Als de WHO het lukt om deze stap door te zetten heeft dit ook verregaande gevolgen voor voedselindustrie.
De verpakking(labels) moeten worden aangepast en diƫten en eetrichtlijnen zullen veranderen.
De vraag blijft natuurlijk of de consument hier gevoelig voor is, de jaarlijkse publicatie dat melk niet gezond is heeft tot nu toe ook nog geen drastische verandering teweeg gebracht.
Ook mede door een goede melklobby.

Ik als planteneter kan alleen maar zeggen "Word plantaardig"

Berend Ytsma



Referentie:
http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4150804/who-wil-bewerkt-vlees-lijst-kankerverwekkende-stoffen.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3285490/Bacon-burgers-sausages-cancer-risk-say-world-health-chiefs-Processed-meats-added-list-substances-likely-cause-disease-alongside-cigarettes-asbestos.html

Reacties

  1. Vandaag is bekend gemaakt dat vleeswaren op de lijst komen, en natuurlijk kan je dan een reactie verwachten van de Nederlandse Vleeswarenindustrie
    http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4152419/verhoogd-kankerrisico-niet-alleen-vleeswaren.html

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.