Deze week kwam het in het nieuws dat de World Health Organization (WHO) bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen wil.
Stoffen die ook op die lijst staan zijn o.a. asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum.
Dit geeft aan dat het eten van worst, hamburgers, en veel vleeswaren een even grote kans op kanker heeft als het roken van sigaretten of het drinken van alcohol.
Het gaat hier om bewerkt vlees, dan door gerookt, gedroogd, gezouten of andere stoffen is geconserveerd.
Darmkanker komt vooral naar voren.
Meer dan de helft van de gevallen zou voorkomen kunnen worden door een gezondere levensstijl.
Rood vlees staat ook als kankerverwekkend aangemerkt maar staat een tree lager dan de bewerkte vleessoorten.
Er is berekend dat als de mensen in Groot-Brittanniƫ 20gram minder bewerkt vlees gaan eten, dat het 20.000 doden in een jaar kan schelen.
Als de WHO het lukt om deze stap door te zetten heeft dit ook verregaande gevolgen voor voedselindustrie.
De verpakking(labels) moeten worden aangepast en diƫten en eetrichtlijnen zullen veranderen.
De vraag blijft natuurlijk of de consument hier gevoelig voor is, de jaarlijkse publicatie dat melk niet gezond is heeft tot nu toe ook nog geen drastische verandering teweeg gebracht.
Ook mede door een goede melklobby.
Ik als planteneter kan alleen maar zeggen "Word plantaardig"
Berend Ytsma
Referentie:
http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4150804/who-wil-bewerkt-vlees-lijst-kankerverwekkende-stoffen.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3285490/Bacon-burgers-sausages-cancer-risk-say-world-health-chiefs-Processed-meats-added-list-substances-likely-cause-disease-alongside-cigarettes-asbestos.html
Stoffen die ook op die lijst staan zijn o.a. asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum.
Dit geeft aan dat het eten van worst, hamburgers, en veel vleeswaren een even grote kans op kanker heeft als het roken van sigaretten of het drinken van alcohol.
Het gaat hier om bewerkt vlees, dan door gerookt, gedroogd, gezouten of andere stoffen is geconserveerd.
Darmkanker komt vooral naar voren.
Meer dan de helft van de gevallen zou voorkomen kunnen worden door een gezondere levensstijl.
Rood vlees staat ook als kankerverwekkend aangemerkt maar staat een tree lager dan de bewerkte vleessoorten.
Er is berekend dat als de mensen in Groot-Brittanniƫ 20gram minder bewerkt vlees gaan eten, dat het 20.000 doden in een jaar kan schelen.
Als de WHO het lukt om deze stap door te zetten heeft dit ook verregaande gevolgen voor voedselindustrie.
De verpakking(labels) moeten worden aangepast en diƫten en eetrichtlijnen zullen veranderen.
De vraag blijft natuurlijk of de consument hier gevoelig voor is, de jaarlijkse publicatie dat melk niet gezond is heeft tot nu toe ook nog geen drastische verandering teweeg gebracht.
Ook mede door een goede melklobby.
Ik als planteneter kan alleen maar zeggen "Word plantaardig"
Berend Ytsma
Referentie:
http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4150804/who-wil-bewerkt-vlees-lijst-kankerverwekkende-stoffen.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3285490/Bacon-burgers-sausages-cancer-risk-say-world-health-chiefs-Processed-meats-added-list-substances-likely-cause-disease-alongside-cigarettes-asbestos.html
Vandaag is bekend gemaakt dat vleeswaren op de lijst komen, en natuurlijk kan je dan een reactie verwachten van de Nederlandse Vleeswarenindustrie
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.nu.nl/eten-en-drinken/4152419/verhoogd-kankerrisico-niet-alleen-vleeswaren.html