Diabetes type 1 en
TSS
Ik heb nu bijna 11
jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig.
Een diabeet kan niet
zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en
proberen voor nodig.
Toen wij de stap
wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust
afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken.
En dat ging
eigenlijk over het broodbeleg.
Ik at mager vlees op
brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook
gewend was.
We hadden een cursus
bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen,
zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te
zoeken.
In aanloop van die
cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas.
Daar voor in de
plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de
bonenspreads die we maken.)
Als diabeet tel je
koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten,
daar is ook je “dieet” op ingesteld.
Mijn dieet bestaat
uit drie maaltijden van circa 65 koolhydraten (kh) elk en ook drie
tussendoortjes van ongeveer 25 kh.
Nu eet ik ongeveer
75 kh bij het ontbijt en lunch en mijn avondeten bestaat meestal nog
uit 10 meer. Mijn tussendoortjes zijn gestegen van 75 kh over de hele
dag naar 130 kh. Mijn insuline inname is met dit alles vrijwel gelijk
gebleven. Alleen mijn nachtinsuline is sinds de zomer van 22
eh(eenheden) naar 13 eh gegaan. Een drastische vermindering dus.
Alle stappen naar
een meer TSS lifestyle worden hier ook echt stap voor stap genomen.
Zo ben ik deze week
begonnen om s' morgens als ik na het werk ga, te proberen om te
ontbijten met “overnight oats”. De ervaring had mij al geleerd
dat ik niet over de 100kh moet gaan anders kom ik niet uit met mijn
insuline. Een ontbijt met een koolhydraatrijke “melk” en
havermout en banaan en appel gaat dan niet. Maar ik vervang nu de
helft van de “melk” door water en doe alleen een appel of een
banaan. Met een gewone soyamelk gaat het trouwens veel beter.
Als diabeet heb ik
ervaren dat je met een plantaardig, vegan of TSS lifestyle tegen de
stroom in zwemt.
Het is vooral Low
Carb wat de klok slaat en dat kom je heel veel tegen op de forums
over diabetes.
Toen ik daar
vertelde over mijn plantaardige plannen, werd het mij direct
duidelijke dat ik daarin geen medestanders kon vinden. En toen ik
iemand die aan Low Carb doet vroeg of het wel gezond was wat hij deed
kreeg ik niet de respons die ik verwacht had, maar een onderbouwing
die gewoon niet klopte. De angst voor koolhydraten zit er overal goed
in.
Blijf eten, blijf bewust
Berend Ytsma
Berend Ytsma
Reacties
Een reactie posten