Doorgaan naar hoofdcontent

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS

Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig.
Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig.
Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken.
En dat ging eigenlijk over het broodbeleg.
Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was.
We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken.
In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas.
Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.)
Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld.
Mijn dieet bestaat uit drie maaltijden van circa 65 koolhydraten (kh) elk en ook drie tussendoortjes van ongeveer 25 kh.
Nu eet ik ongeveer 75 kh bij het ontbijt en lunch en mijn avondeten bestaat meestal nog uit 10 meer. Mijn tussendoortjes zijn gestegen van 75 kh over de hele dag naar 130 kh. Mijn insuline inname is met dit alles vrijwel gelijk gebleven. Alleen mijn nachtinsuline is sinds de zomer van 22 eh(eenheden) naar 13 eh gegaan. Een drastische vermindering dus.

Alle stappen naar een meer TSS lifestyle worden hier ook echt stap voor stap genomen.
Zo ben ik deze week begonnen om s' morgens als ik na het werk ga, te proberen om te ontbijten met “overnight oats”. De ervaring had mij al geleerd dat ik niet over de 100kh moet gaan anders kom ik niet uit met mijn insuline. Een ontbijt met een koolhydraatrijke “melk” en havermout en banaan en appel gaat dan niet. Maar ik vervang nu de helft van de “melk” door water en doe alleen een appel of een banaan. Met een gewone soyamelk gaat het trouwens veel beter.

Als diabeet heb ik ervaren dat je met een plantaardig, vegan of TSS lifestyle tegen de stroom in zwemt.
Het is vooral Low Carb wat de klok slaat en dat kom je heel veel tegen op de forums over diabetes.
Toen ik daar vertelde over mijn plantaardige plannen, werd het mij direct duidelijke dat ik daarin geen medestanders kon vinden. En toen ik iemand die aan Low Carb doet vroeg of het wel gezond was wat hij deed kreeg ik niet de respons die ik verwacht had, maar een onderbouwing die gewoon niet klopte. De angst voor koolhydraten zit er overal goed in.


Blijf eten, blijf bewust

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...