Doorgaan naar hoofdcontent

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS

Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig.
Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig.
Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken.
En dat ging eigenlijk over het broodbeleg.
Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was.
We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken.
In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas.
Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.)
Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld.
Mijn dieet bestaat uit drie maaltijden van circa 65 koolhydraten (kh) elk en ook drie tussendoortjes van ongeveer 25 kh.
Nu eet ik ongeveer 75 kh bij het ontbijt en lunch en mijn avondeten bestaat meestal nog uit 10 meer. Mijn tussendoortjes zijn gestegen van 75 kh over de hele dag naar 130 kh. Mijn insuline inname is met dit alles vrijwel gelijk gebleven. Alleen mijn nachtinsuline is sinds de zomer van 22 eh(eenheden) naar 13 eh gegaan. Een drastische vermindering dus.

Alle stappen naar een meer TSS lifestyle worden hier ook echt stap voor stap genomen.
Zo ben ik deze week begonnen om s' morgens als ik na het werk ga, te proberen om te ontbijten met “overnight oats”. De ervaring had mij al geleerd dat ik niet over de 100kh moet gaan anders kom ik niet uit met mijn insuline. Een ontbijt met een koolhydraatrijke “melk” en havermout en banaan en appel gaat dan niet. Maar ik vervang nu de helft van de “melk” door water en doe alleen een appel of een banaan. Met een gewone soyamelk gaat het trouwens veel beter.

Als diabeet heb ik ervaren dat je met een plantaardig, vegan of TSS lifestyle tegen de stroom in zwemt.
Het is vooral Low Carb wat de klok slaat en dat kom je heel veel tegen op de forums over diabetes.
Toen ik daar vertelde over mijn plantaardige plannen, werd het mij direct duidelijke dat ik daarin geen medestanders kon vinden. En toen ik iemand die aan Low Carb doet vroeg of het wel gezond was wat hij deed kreeg ik niet de respons die ik verwacht had, maar een onderbouwing die gewoon niet klopte. De angst voor koolhydraten zit er overal goed in.


Blijf eten, blijf bewust

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.