Doorgaan naar hoofdcontent

How Not to Die: hersenziekte


"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven.
Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is.

In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden.

Hoe niet dood te gaan aan hersenziekte


De twee meest ernstige hersenziektes zijn een beroerte of Alzheimer. Een beroerte is eigenlijk een hersenaanval, net zoals een hartaanval, maar nu blokkeren de losgeraakte stukken plak niet de bloeddoorstroming van het hart maar een deel van de hersenen. Alzheimer is meer een geestaanval.
Alzheimer is één van de meest psychische en emotionele lastige ziekte, zowel voor de patiënt als voor de zorgverleners. Een beroerte kan je ineens doden, maar alzheimer is een langzaam slopende ziekte waarvan je maanden tot jaren een achteruitgang beleeft. Ook al zit er ziektekundig een verschil in een beroerte en alzheimer, één ding hebben ze in elk geval gemeen, een gezond dieet kan helpen om ze beide te voorkomen.

Beroerte


Bij ongeveer 90 procent van de beroertes, is de bloeddoorloop naar de hersenen afgesloten, zodat het geen zuurstof meer krijgt en een een deel van de hersenen afsterft.
Dat noemen ze dan een herseninfarct. Een klein deel van de beroertes is een hersenbloeding, waar een ader in de hersenen open knapt, en bloed de hersenen inloopt.
De schade die een beroerte veroorzaakt hangt er vanaf welk deel van de hersenen zonder zuurstof is gekomen en voor hoelang. Mensen die een korte beroerte beleven merken dat in de jaren erna door soms een zwakkere arm of been, mensen met een heftige beroerte kunnen verlamt raken, spraak verliezen of zoals toch heel vaak, doodgaan.
Een korte beroerte kan soms ook het geheugen aantasten waardoor je soms iets niet meer weet.
Net zoals bij Hartziekte kan een goed voedingspatroon het risico op een beroerte verminderen door cholesterol en bloeddruk aan te pakken.

Vezels, vezels en nog eens vezels


Als aanvulling van de wel bekende effecten op de gezondheid van de darmen, lijkt een hoge vezel inname het risico te verminderen op darm-en borstkanker, diabetes, hartziekte, zwaarlijvigheid en in het algemeen voortijdig doodgaan. Een aantal onderzoeken openbaart dat ook beroertes er bij gebaat zouden zijn. Jammer genoeg eet maar 3% van de amerikanen genoeg vezels, de rest heeft dus een vezel-arm voedselpatroon. Vezels komen van nature alleen maar voor in plantaardige voeding.
Whole plant foods.
Er zijn niet veel vezels nodig om de kans op beroerte te doen dalen, de vezel inname verhogen met 7 gram lijkt overeen te komen met een 7% risico vermindering.
Een aanvulling van 7 gram op je voedingspatroon is een kom havermout met bessen of een portie gebakken bonen.
Hoe vezel de hersenen beschermen weten we niet precies, we weten wel dat het helpt de cholesterol en bloedsuiker niveaus onder controle te houden, wat helpen kan om de plak in de hersenenaders te verminderen. Veel vezels eten kan ook de bloeddruk verlagen, wat ook het risico op hersenbloedingen verminderd.
Ook al weten de onderzoekers nog niet precies hoe het allemaal werkt, dat zou je niet tegen moeten houden om de kennis in de praktijk te brengen.

Kalium


Elke cel in je lichaam heeft kalium nodig, en je voedingspatroon moet dat geven.
In een groot deel van de geschiedenis van de mensheid aten we zoveel planten dat we tegen de 10.000mg kalium binnen kregen. Tegenwoordig haalt nog geen 2% van de amerikanen de aanbevolen hoeveelheid van 4.700 mg per dag. De reden daarvoor is eenvoudig: We eten niet genoeg onbewerkt plantaardig voedsel.
Wat heeft kalium met beroerte te maken? Bij het nakijken van de beste onderzoeken op de relatie tussen kalium en onze top 2, hartziekte en beroerte, kwamen we er achter dat een vergroting van de inname van 1,640 mg kalium per dag geassocieerd is met een 21 procent vermindering van beroerte risico. Het is niet genoeg om de gemiddelde amerikaan aan de dagelijkse hoeveelheid te krijgen maar het is genoeg om het risico op beroerte fors te verminderen. Stel je voor hoeveel lager het risico zou zijn als je de je de inname van plantaardige voedsel met 2 of 3 keer verhoogt.
Groente, bonen en zoete aardappel is het voedsel met een hoge bron van kalium.

Citrus


Goed nieuws voor de liefhebbers van  sinaasappels: Het eten van citrusvruchten is geassocieerd met een risico vermindering van beroertes----meer nog dan appels. De reden hiervoor kan mogelijk liggen bij een fytonutriënt hesperdin genoemd, welke de bloedstroom laat toenemen door het hele lichaam inclusief de hersenen.

Antioxidanten en beroerte


Een dieet met veel antioxidanten lijkt te beschermen tegen een beroerte door de verspreiding van geoxideerd vet in de bloedbaan die de gevoelige wanden van kleine bloedvaten in de hersenen beschadigen tegen te gaan. Ook kunnen ze de stijfheid van de aderen verbeteren, bloedproppen voorkomen, de bloeddruk omlaag brengen en ontstekingen verminderen. Vrije radicalen kunnen eiwitten zover misvormen dat ons immuunsysteem ze niet meer herkend. De reactie hierop zorgt voor ontstekingen welke wij weer onder controle kunnen houden door ons lichaam in overvloed te voorzien van antioxidanten. Al heeft al het hele plantaardige voedsel een ontstekingsremmend effect, sommige planten zijn er beter in dan andere.
Het voedsel dat wij kiezen kan het verschil maken.

De ziekte van alzheimer


Er worden biljoenen dollars in onderzoeken gepompt, maar nog steeds is er geen genezing. Er worden meer dan 100 artikelen per dag over Alzheimer geschreven maar het levert geen genezing of zelf het begrijpen van de ziekte op. Dode zenuwen zijn niet meer tot leven te wekken. Zelfs als farmaceutische bedrijven het lukt de ziekte tot stilstand te krijgen, voor veel patiënten is de beschadiging al te ver, en is individuele persoonlijkheid voor eeuwig verloren.
Nu het het goede nieuws van een artikel van het centrum van Alzheimer-onderzoek, "De ziekte van alzheimer is niet te genezen maar wel te voorkomen".
Dieet en levensstijl veranderingen zouden de potentie hebben om miljoenen gevallen per jaar te voorkomen. Hoe? Er is een groeiende overeenstemming dat wat goed voor je hart is ook goed voor je hersenen, omdat er gedacht wordt dat het dichtslippen van de aderen door aderverkalking een centrale rol speelt bij het ontstaan van alzheimer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het dieet middelpunt van het artikel "Dietary and Lifestyle guidelines for the prevention of Alzheimer's disease" in 2014 gepubliceerd in de Neurobiology of Aging was:"Groente, peulvruchten(bonen, erwten, en linzen), fruit en hele granen zou vlees en melk producten moeten vervangen als hoofdbestandsdeel van het dieet."

Is de ziekte van Alzheimer een bloedvatbeschadigende aandoening?


Autopsies hebben keer op keer laten zien dat patiënten met alzheimer meestal meer verhardende en vernauwing van de aders in de hersenen hebben. De normale rustende bloedtoevoer naar de hersenen is een kwart per minuut. Vanaf de volwassenheid verliezen mensen ongeveer een half procent aan bloedtoevoer per jaar. Tegen de tijd dat je vijvensestig bent kan de bloedtoevoer met 20% zijn afgenomen. Ook al hoeft zo'n terug gaan geen gevolgen te hebben op de functies van de hersenen het is wel zeker op de grens. Het dichtslippen van de aderen in de hersenen en ernaar toe, met plak gevuld met cholesterol kan de hoeveelheid bloed dat je hersenen ontvangen drastisch verminderen, en daarbij dus ook de zuurstof. Deze theorie wordt mede ondersteund doordat in autopsies er sprake was van ader blokkades naar o.a. de geheugen gedeeltes van de hersenen. In het licht van deze vindingen, hebben sommige experts zelf suggereert om alzheimer een bloedvataandoeningen te noemen.
Bij een studie onder 300 alzheimer patiënten waarbij de risico factoren van een bloedvataandoening werden behandeld, zoals cholesterol en hoge bloeddruk, leek de ziekte te vertragen maar niet te stoppen.
Dit is waarom het voorkomen beter is. Medicijn fabrikanten zijn er nu ook op uit om hun cholesterol medicijnen ook aan alzheimer patiënten te verkopen. Jammer is dat het verlies van de korte en lange termijn geheugen een bijwerking is van die medicijnen. Voor mensen die hun dieet niet op de schop willen nemen is het beter de medicijnen te nemen, maar het is beter om op een natuurlijke manier je cholesterol te verlagen door een gezond voedingspatroon aan te nemen om je hart, hersenen en geest in conditie te houden.

Alzheimer voorkomen met plantaardig voedsel


De ziekte van Alzheimer openbaart zich als een ziekte van de ouderen, maar net zoals hartaandoeningen en veel soorten kanker, kan het tientallen jaren duren voor ze zich ontwikkelen.
Ik weet dat ik in herhaling val, maar het is nooit te vroeg om te beginnen met gezond te eten.
Beslissingen over voedsel die je nu maakt kan de gezondheid van je leven op een later tijdstip beïnvloeden, ook de gezondheid van je hersenen.
De meeste mensen met alzheimer wordt de diagnose pas vast gesteld nadat ze in de zeventig zijn aanbeland, maar we weten nu dat de achteruitgang van de hersenen vele jaren terug al begonnen is.
Verschillende diëten hebben ook verschillende effecten, een mediterraans dieet schijnt invloed te hebben op de verstandelijke achteruitgang en een lager risico op alzheimer.
Toen onderzoekers de beschermde componenten er uit probeerden te lichten stuiten ze op de vele groenten en de lage ratio van verzadigde en onverzadigde vetten. Deze conclusie komt overeen met de Haarvard Women's Health Study, welke zag dat een hogere verzadigde vetinname (hoofdzakelijk van dierlijke afsprong) geassocieerd was met een grote achteruitgang van het verstandelijk geheugen. Vrouwen met de hoogste verzadigde vetinname hadden in de loop van tijd een 60 tot 70% grotere kans op verstandelijke achteruitgang. Vrouwen met de laagste verzadigde vetinname hadden gemiddeld een hersenfunctie van 6 jaar jongere vrouwen.
De voordelen van een plantaardig dieet kunnen ook voortkomen uit de planten zelf.
Hele plantaardige voeding bevat duizenden delen antioxidanten, waarvan sommigen zelfs door de bloedhersenbarrière kunnen komen en neurobeschermende effecten kunnen hebben door te beschermen tegen de vrije radicalen.
Zelfs het drinken van fruit en groente kan een gunstig effect hebben. Een onderzoek waar bijna 2000 mensen 8 jaar werden gevolgd, kwam naar voren dat die mensen die met regelmaat fruit en groente dronken een 76 procent lagere kans hadden om de ziekte van alzheimer te ontwikkelen. De onderzoekers concludeerden dat het drinken van fruit en groente een belangrijke rol kan hebben in het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte van alzheimer. Vooral bij diegenen die een hoog risico op de ziekte hebben.

Gerontotoxins (AGE)


In autopsie onderzoek komt naar boven dat het verlies van sirtuin activiteit nauw verbonden is met het kenmerk van Alzheimer - namelijk de verzameling van plak en kluwen in de hersenen. De medicijn industrie wil nu een oplossing vinden om de sirtuin activiteit te verhogen, maar waarom niet het verlies proberen te voorkomen? Wat een mogelijkheid kan zijn is door met de voeding de hoeveelheid van Advanced Glycation End Products (AGEs) te beperken. Er word gedacht dat AGE de veroudering versneld doordat eiwitten aan elkaar worden gebonden, wat weer stijfheid, oxidatie stres en ontstekingen veroorzaakt. Dit proses kan een rol spelen in de maculaire degeneratie in de ogen, en ook schade aan de botten, hart, nieren, en lever. Ze kunnen ook invloed hebben op de hersenen, zo lijken ze  terwijl je ouder wordt, het krimpen van de hersenen te versnellen en zo ook de sirtuin verdediging te onderdrukken.
Verhoogde nivo's van AGE's zijn ook gevonden in de hersenen van Alzheimer patiënten.
Waar komt AGE toch vandaan.
Een deel wordt natuurlijk geproduceerd en ontgift uit je lichaam, maar anders dan rook van sigaretten, is vlees en van vlees afkomstige zaken die met de dry-heat kook methode worden klaar gemaakt zijn de grootste veroorzakers. In het algemeen hebben vlees, kaas, en zeer bewerkt voedsel de meeste AGE's in zich, en hebben granen, bonen, brood, groente, fruit en melk de minste.

De top 10 van meest besmette voedsel met AGE

  1. BBQ kip
  2. Spek'
  3. Gegrilde hot dog
  4. Geroosterde kippendij
  5. Geroosterde kippenpoot
  6. In pan gebraden biefstuk
  7. In oven gebakken kippenborst
  8. Gefrituurde kippenborst
  9. Geroerbakte biefstuk reepjes
  10. McDonald's kippen borst reepjes
Dit geeft je een goed idee dacht ik zo.
Dus de manier van koken heeft invloed, zo heeft een gebakken appel 3x meer AGE's dan een rauwe appel, en een gegrilde hotdog meer dan een gekookte hotdog.
Maar de bron is wat het belangrijkste is: in gebakken appel bevat 45 eenheden AGE vergeleken met een rauwe appel met 13 eenheden, een gegrilde hotdog met 10.143 eenheden en een gekookte hotdog met 6.736 eenheden.
Vlees heeft gemiddeld 20 keer meer AGE dan zeer bewerkt voedsel zoals ontbijt granen en 150 keer meer dan vers fruit en groente. gevogelte was het ergst met 20 procent meer AGE's dan rundvlees.
De onderzoeker concludeerden dan al een kleine vermindering van vlees inname de hoeveelheid AGE al met de helft kon doen verminderen.
Omdat het onderdrukken van sirtuin tegen te gaan en omkeerbaar is door het verminderen van AGE, wordt het vermijden van hoog AGE voedsel gezien als een potentieel nieuwe strategie in het gevecht tegen de Alzheimer epidemie.
Laten we eerlijk zijn, een leven zonder herinneringen is niet echt een leven. Of die herinneringen nu door een beroerte in eens zijn verdwenen of door kleine beroertes langzaam verdwijnen of door een lange tijd als gevolg van alzheimer, gezond eten en leven kan helpen om enkele risico factoren van hersenenziektes te verminderen.
Maar het blijft belangrijk om vroeg te beginnen. Hoge cholesterol of bloeddruk kunnen je hersenen al in je twintiger jaren al pijnigen. Bij je zestigste of zeventigste kan de schade zich openbaren en dan kan het al te laat zijn.
Net zoals veel andere organen heeft het brein de mogelijkheid om zichzelf te helen, om nieuwe synaptische verbindingen te leggen rond de oude, om te leren en opnieuw te leren.
Maar dat gaat alleen als je het niet 3 keer daags beschadigd. Een gezond dieet en beweging geeft je de meeste kans om scherp en gezond oud te worden.






Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e