Doorgaan naar hoofdcontent

Inspirerend Eten

Vorige maand zijn we met een stel vrienden gaan lunchen in Groningen bij Anat.
Een heerlijke lunch was dat, en met alleen vegan opties, alleen als je daar eet als vlees etende persoon zal dat je niet direct opvallen.
En dat is eigenlijk best wel gaaf.
Zo'n eetgelegenheid zou andere lunchrooms/restaurants moeten inspireren om meer vegan opties te serveren.

Je kan op steeds meer plaatsen goed vegan eten, maar ook zijn er restaurants die er niet aan willen, en dat blijft jammer.
Een goed voorbeeld van hoe het ook kan is Restaurant Spinoza in Leeuwarden.
Daar hebben ze zelfs een Vegan kaart, en je kan er Vegan borrelhapjes krijgen.
Ook hier hoop je dat ze inspirerend zijn voor andere restaurants om hetzelfde te doen.

Nog een voorbeeld van hoe het kan en ook in Leeuwarden is Broodje Bewust
Daar hebben we gisteren geluncht met soep en een broodje.
Het was heerlijk eten, heerlijk relaxed en Vegan.

Leuk is dat je in principe in steden waar een Doppio zit koffie kunt krijgen met soja melk, zoals een een heerlijke Latte Machiatto. En die opties zijn er vast wel bij meer restaurants, alleen moet je even vragen. En mochten ze het niet hebben zet het ze wel aan het denken.
Net zoals je bij een restaurant uit eten gaat waar geen vegan opties zijn, maar de kok toch een vegan diner op tafel zet. De mogelijkheid kan er best zijn, maar je bent soms erg afhankelijk van de kok en de drukte.

Ook thuis kun je inspirerend zijn voor anderen, door bij je bezoek zelfgemaakte cake, koek of gebak te serveren, en als ze blijven eten een heerlijk gerecht op tafel te zetten waarvan je weet dat ze ervan zullen smullen.

Wees een inspiratie voor zowel jezelf als voor anderen.

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma



Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v