Doorgaan naar hoofdcontent

Gewoon Plantaardig is dat extreem

Soms als je verteld dat je plantaardig eet, vinden mensen dat extreem.
Maar zo voelt dat helemaal niet voor mij.

Plantaardig voelt natuurlijk, niet lastig en eigenlijk heel gewoon.
Tuurlijk was het in het begin wel zoeken, naar wat lekker is en wat niet, en ook is de sprong naar plantaardig eten niet in één keer gemaakt.

Dus wat is er extreem aan?
Is het extreem om geen vlees meer te eten, geen melk meer te drinken, de kaas in de winkel te laten staan?
Is het eten nou echt zo anders?
We eten gewoon onze aardappelen met jus en groente, soms ook gewoon zonder jus.
Pasta met groente en tomatensaus en een heerlijke nasi met pindasaus.
Het kost ook geen extra tijd, ik denk dat het zelf soms eenvoudiger is.

Ik begrijp ook best dat vegetarisch veel behapbaarder is voor de meeste mensen.
Gewoon geen vlees meer.
En als ik de media moet geloven hebben de meeste Nederlanders wel een een dagje zonder vlees.
En ja misschien is het wel extreem om een stap verder te gaan, omdat de meeste mensen echt niet zonder hun kaas en zo kunnen.
Maar dan is extreem dus vooral een mening van hun kant en daarom is extreem gewoon heel persoonlijk.

Laten we boel eens omdraaien.
Ik als planteneter, die daarmee zorg draagt voor de beesten en een eerlijker verdeling van voedsel over de hele aarde, vraagt aan een persoon wat die eet.
En ja dat vindt ik misschien wel extreem.


Groeten

Berend Ytsma


Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Diabetes type 1 en TSS

Diabetes type 1 en TSS Ik heb nu bijna 11 jaar diabetes en ben sinds een ongeveer een jaar plantaardig. Een diabeet kan niet zomaar zijn eetpatroon omgooien, daar is planning, nadenken en proberen voor nodig. Toen wij de stap wilden maken van een vegetarisch naar veganistisch hebben we bewust afgesproken om ruimte te laten voor een aantal zaken. En dat ging eigenlijk over het broodbeleg. Ik at mager vlees op brood en kaas, beide zitten weinig koolhydraten in wat ik dus ook gewend was. We hadden een cursus bij Boele Ytsma besteld die ook bewust verdeeld was over 100 dagen, zodat we als ik ergens tegen aanliep de tijd had om een oplossing te zoeken. In aanloop van die cursus ben ik gaandeweg vlees gaan weglaten en later ook de kaas. Daar voor in de plaats kwam zelfgemaakte hummus. (Bij ons is hummus ook de bonenspreads die we maken.) Als diabeet tel je koolhydraten, dan weet je hoeveel insuline je ongeveer moet spuiten, daar is ook je “dieet” op ingesteld. Mijn die

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v