Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardig op pelgrimsreis



Op vakantie ben ik het boek van Boele Ytsma “ik ben een planteneter” gaan lezen.
In Frankrijk met ons plantaardige ontbijt, lunch en avondeten zijn wij op vakantie net als thuis dus gewoon plantaardig.
Groene smoothie was geen optie maar we smullen van de havermoutpap met Havermout, rozijnen, appel, kaneel en sojadrink.
We zijn hier omdat mijn ouders op pelgrimstocht zijn naar Santiago de Compostella.
Zo konden wij ze nog even zien totdat ze over 2 maanden weer thuis zijn.
Mijn vrouw en ik wandelen graag en in één van onze wandelingen kwamen we op het Pelgrim zijn uit.
Rust, de eenvoud, de ontmoetingen, jezelf vinden, God vinden.
We zijn in elk geval zover dat wij zeggen dat wij in de toekomst “misschien” ook op pelgrimsreis willen, maar zullen dan toch eerst moeten ontdekken of het wel echt iets voor ons is.

Maar de vraag waar wij tegen aanliepen was “Hoe ga je als Planteneter Pelgrimeren” Oftewel “Wat eet de plantaardige pelgrim onderweg”.
Twee weken zonder groene smoothie is geen probleem, maar als pelgrim ben je zo 4 maanden onderweg.
Fruit kun je wel genoeg eten, je koopt een zak appels verdeelt die, koopt een banaan en eet die vast op. De appels volgen wel onderweg. Gewoonweg heerlijk.
'S avonds zul je dus voldoende koolhydraten en bladgroen moeten binnen krijgen.
De koolhydraten om je tank te vullen en het bladgroen voor de voedingsstoffen.
We hebben nu op vakantie een paar keer een zak veldsla gekocht, omdat dat ons geschikt leek.
Het slelt eigenlijk niks voor, heel anders dan de hoeveelheid groen die door de smoothie gaat, maar laten we eerlijk zijn alles is gewoon welkom. Je bent onderweg afhankelijk van wat je kan kopen in de winkels, dus zul je waarschijnlijk ook creatief moeten zijn.
Een gedachte die ook speelde was superfoods, maar die konden we nu ook niet vinden in de winkels waar wij kwamen, dus dat is geen optie.
Voor nu zeg. We komen later er op terug. We zullen vast en zeker een aantal recepten uit gaan proberen, en proberen om te kijken of we in contact kunnen komen met vega en vegan perlgrims.

Ontvangen eten

De plantaardige lifestyle kent geen dierlijke ingrediënten, dus ook onderweg gaan we geen vlees eten, maar toch zullen er misschien momenten komen waar we er niet onderuit kunnen.
In een Gite(pelgrimsonderkomen) wordt er soms voor je gekookt, dus eten wat de pot schaft.
Als er onderweg vanuit gastvrijheid je eten wordt aangeboden zul je dat niet kunnen zomaar afslaan.
Je bent als Pelgrim nou juist aangewezen op de gastvrijheid van de mensen die je ontmoet.
We hebben dus niet alleen een plantaardige revolutie nodig in Nederland en België maar ook daar buiten.
Frankrijk en Spanje graag eerst.

Als Fruitariër op Pelgrimsreis?

Mijn vrouw kwam met het idee om dan maar geen kookspullen mee te nemen en alleen maar fruit te eten.
Scheelt ruimte en je krijgt in theorie alles binnen.
Er zijn op het internet een aantal fruitariërs te vinden die gewoon gezond zijn.
En ik moet zeggen dat het in overweging mee is te nemen, het is wel zo dat we dan geen koffie of thee onderweg kunnen zetten.
Noten bevatten veel goede vetten en mineralen en eiwitten dus zo nu en dan wat noten eten is een goede aanvulling op het fruit. En nee aankomen doe je er niet van.
Je zal waarschijnlijk zelfs gewicht verliezen onderweg.
Ook een heerlijke aanbeveling is gedroogd fruit, we hebben er op onze vakantie nu ook heerlijk van genoten.

Het herstel van de Pelgrim

Als planteneter zou he sneller herstellen van een zware inspanning en dat kan ik bevestigen.
Op vakantie 20km gelopen en er 6 uur over gedaan, want het is daar pittig lopen.
En terwijl we zelfs nog een niet plantaardige gebakje hadden genuttigd sta je 's ochtend gewoon weer fris op. Geen pijnlijke spieren, geen stramheid. Dus ook na een zware tocht kan je de volgende dag gewoon weer een (top) prestatie leveren.





Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.