Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn plantaardige start

Mijn plantaardige start

Ik ben chronisch ziek, maar ondervind eigenlijk geen hinder van mijn diabetes type 1.
Maar gezondheid is wel belangrijk, en dat was dan ook een reden om de stap te zetten richting de plantaardige lifestyle.
Als diabeet is één van de dingen wat altijd moeilijk is, je bloedsuikergehalte, en ook dat is een goede reden om plantaardig te gaan, want wat zou het toch mooi zijn dat er minder schommelingen gebeuren.
Vooraf heb ik een bericht gepost op het diabetesforum, maar de reacties waren nou niet echt bemoedigend, toch ben ik door gegaan.
Voordat wij begonnen met de plantaardige 100 waren we wel al bezig om te kijken waar bij mij problemen zouden kunnen gebeuren.
1 was ontbijt en nummer twee is mijn eten op het werk.
Mijn broodbakje voor het werk is in balans qua koolhydraten, voor beide pauzes 4 boterhammen,  zoet en 2 met vlees of kaas. Eerst is het vlees verdwenen en later de kaas.
Ik gebruik nu hummus of soms gewoon komkommer en dat gaat goed.
Wel is het aantal koolhydraten gestegen dus neem ik neer insuline in en dat was na een week gewoon weer onder controle.
Nadat we met de plantaardige 100 waren gestart kwam mijn ontbijt ter sprake, hoe kan ik in de ochtend een groene smoothie nemen. Het antwoord is: Niet.
Ik sta om 5 uur op, en om voldoende koolhydraten in te kunnen nemen voor het werken heb ik zeker 1,2 liter smoothie nodig wat me zo'n drie kwartier kost om te nuttigen, wat betekend dat ik er ongeveer om kwart over vier uit zou moeten gaan, en dat is gewoon niet meer een leuke tijd.
Dus 's ochtends neem ik nog gewoon drie boterhammen met chocoladehagel.
De groene smoothie neem ik nog wel maar nu 's middags als ik uit het werk kom.
Ik ben meestal om half 4 thuis dus heb ik nog voldoende tijd voor het avond eten begint.

Plantaardig = genieten van eten.
Wat mijn vrouw elke dag kookt en op tafel zet is in het begin verrassend en heerlijk, en nu ik zelf vakantie heb en m'n vrouw wat meer aan het werk is, en zelf dus in de keuken kan staan vind ik het ook heerlijk om te experimenteren met kruiden, bonen en groenten.

Net zoals mijn vrouw aan het bakken is, ben ik nu aan het bakken. Heerlijke appelpakketjes van eigen recept, en ik verwacht nog meer. En laatst zelf sultana's gemaakt.
Plantaardig laat je eigenlijk een nieuwe wereld zien.

Nu zijn we voorbij de 100 dagen en we gaan nog steeds door.
Ik heb het gevoel dat mijn bloedsuikerwaarden beter zijn, en voel me fit.
Het enige wat misschien nog mag is wat meer gewicht. Ik zit net op de rand van goed en slecht gewicht, maar aan de andere kant als ik me er lekker bij voel.


Bedankt Boele

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die : kanker aan de spijsverteringsstelsel

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan kanker aan de spijsverteringsstelsel Elk jaar verliezen Amerikanen meer dan 5 miljoen levensjaren aan kankers die mogelijk te voorkomen waren. Maar een klein deel van de menselijke kankers komt puur door genetische factoren. De rest komt door externe factoren, en hoofdzakelijk door ons dieet. Drie van meest algemene kankers van de spijsvertering doden ongeveer 100.000 Amerikanen elk jaar. En darmkanker neemt daarvan de helft al in,e...

Ziek met diabetes

Soms heb je te maken met ziekte, of het nu een verkoudheid is of een griepje, het heeft invloed op je lichaam. Over het algemeen snuit je een paar keer meer, zie je je bed wat vaker en dan is het weer klaar. Maar als diabeet heeft een griepje soms meer invloed op je lichaam dan je eigenlijk zou willen. Mijn verkoudheid Twee weken terug werd ik verkouden, niet even snuiten en weer over, maar een constante stroom van snot. Je hoofd zit vol, je voelt de druk, ja je hebt het te pakken. Omdat ik diabeet ben houd ik ook dan mijn bloedsuiker in de gaten. Wat opvalt is dat mijn lichaam dan meer insuline nodig heeft, dus om de suiker enigszins onder controle te houden spuit ik een paar keer bij. Als je ziek bent hoef je echt niet de perfecte bloedsuikers te hebben, daar moet je dan ook echt niet naar streven. Hou je bezig met je ziek zijn. Mijn verkoudheid was na een paar dagen wel weer over, maar de insulinebehoefte en dan eigenlijk vooral de nachtinsuline die zorgt voor een basi...

Earth Overshoot Day

Op 13 augustus was het zover, het was Earth Overshoot day. De dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen het jaarlijkse 'budget' van de aarde overschrijdt Nee dit is niet iets wat me breeduit moeten vieren, niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, dit is iets waar we even bij stil moeten staan, dit is het moment dat we ons als mensen weer mogen schamen. Weer hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan aanvullen, en ook waren we dit jaar 6 dagen sneller door de grondstoffen dan vorig jaar. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, mede als je bedenkt dat in 2000 Earth Overshoot day op 1 oktober lag. We gebruiken op dit moment 1.6 wereldbollen per jaar, en zoals de meesten mensen wel weten hebben we er maar 1. Volgens de jongste berekeningen hebben we in 2013 zelfs twee wereldbollen nodig om onszelf te voeden. Wat kunnen we doen. Door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen kunnen we als de hele wereld meedoet al een reducti...