Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn plantaardige start

Mijn plantaardige start

Ik ben chronisch ziek, maar ondervind eigenlijk geen hinder van mijn diabetes type 1.
Maar gezondheid is wel belangrijk, en dat was dan ook een reden om de stap te zetten richting de plantaardige lifestyle.
Als diabeet is één van de dingen wat altijd moeilijk is, je bloedsuikergehalte, en ook dat is een goede reden om plantaardig te gaan, want wat zou het toch mooi zijn dat er minder schommelingen gebeuren.
Vooraf heb ik een bericht gepost op het diabetesforum, maar de reacties waren nou niet echt bemoedigend, toch ben ik door gegaan.
Voordat wij begonnen met de plantaardige 100 waren we wel al bezig om te kijken waar bij mij problemen zouden kunnen gebeuren.
1 was ontbijt en nummer twee is mijn eten op het werk.
Mijn broodbakje voor het werk is in balans qua koolhydraten, voor beide pauzes 4 boterhammen,  zoet en 2 met vlees of kaas. Eerst is het vlees verdwenen en later de kaas.
Ik gebruik nu hummus of soms gewoon komkommer en dat gaat goed.
Wel is het aantal koolhydraten gestegen dus neem ik neer insuline in en dat was na een week gewoon weer onder controle.
Nadat we met de plantaardige 100 waren gestart kwam mijn ontbijt ter sprake, hoe kan ik in de ochtend een groene smoothie nemen. Het antwoord is: Niet.
Ik sta om 5 uur op, en om voldoende koolhydraten in te kunnen nemen voor het werken heb ik zeker 1,2 liter smoothie nodig wat me zo'n drie kwartier kost om te nuttigen, wat betekend dat ik er ongeveer om kwart over vier uit zou moeten gaan, en dat is gewoon niet meer een leuke tijd.
Dus 's ochtends neem ik nog gewoon drie boterhammen met chocoladehagel.
De groene smoothie neem ik nog wel maar nu 's middags als ik uit het werk kom.
Ik ben meestal om half 4 thuis dus heb ik nog voldoende tijd voor het avond eten begint.

Plantaardig = genieten van eten.
Wat mijn vrouw elke dag kookt en op tafel zet is in het begin verrassend en heerlijk, en nu ik zelf vakantie heb en m'n vrouw wat meer aan het werk is, en zelf dus in de keuken kan staan vind ik het ook heerlijk om te experimenteren met kruiden, bonen en groenten.

Net zoals mijn vrouw aan het bakken is, ben ik nu aan het bakken. Heerlijke appelpakketjes van eigen recept, en ik verwacht nog meer. En laatst zelf sultana's gemaakt.
Plantaardig laat je eigenlijk een nieuwe wereld zien.

Nu zijn we voorbij de 100 dagen en we gaan nog steeds door.
Ik heb het gevoel dat mijn bloedsuikerwaarden beter zijn, en voel me fit.
Het enige wat misschien nog mag is wat meer gewicht. Ik zit net op de rand van goed en slecht gewicht, maar aan de andere kant als ik me er lekker bij voel.


Bedankt Boele

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.