Doorgaan naar hoofdcontent

Diabetes en autorijden

Dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is dat een diabeet autorijd, komt vooral dat er best wel veel regels zijn waar je mee te maken hebt.
Voor je sowieso praktijkexamen mag doen moet je met een formuliertje langs de huisarts die voor een klein bedrag wat niet vergoed wordt het CBR verteld dat je diabetes hebt maar dat het goed onder controle is.
Vervolgens kan het een paar weken duren voor je een serie papieren binnen krijgt waarmee je naar een oogarts mag. Gelukkig meestal eigen keus, maar het CBR kan je ook verplichten om naar een oogarts te gaan die zij aanwijzen. Ook deze kosten moet je overigens zelf ophoesten en er is geen standaard bedrag voor. Dat kan dus van een paar tientjes tot wel €100 zijn.

Over het algemeen keurt de oogarts je voor 10 jaar goed of er moet hem iets opgevallen zijn wat kan leiden tot achteruitgang van je ogen.

De informatie gaat weer naar het CBR die dan moet aangeven of je goedgekeurd wordt en dat je examen mag doen.
Dit kan zo een paar weken op zich laten wachten, schrik niet als er na een maand nog niks bekend is.

Bij de goedkeuring staat een datum, en voor hoeveel jaar je een rijbewijs krijgt als je het examen haalt.
Dat is dus 5 jaar, ook al ben je door de oogarts en internist voor 10 jaar goed gekeurd, volgens Europese wetten mag het maximaal maar 5 jaar zijn.
Ik heb vervolgens in july 2016 mijn praktijkexamen gehaald en mijn goedkeuring van augustus 2015.
Nu krijg ik maar voor 4 jaar een rijbewijs, en moet over 3,5 jaar al beginnen met te zorgen dat ik weer wordt goedgekeurd voor het verlengen van mijn rijbewijs.

Mocht het nu zo zijn dat ik tijdens het autorijden voel dat mijn suiker te laag komt en besluit voor de veiligheid de auto even aan de kant te zetten, en dat er politieagent even poolshoogte komt nemen.
Dan mag die agent mijn rijbewijs invorderen, en mag ik maar zien of ik het weer terug krijg.

Oftewel diabetes en autorijden gaat niet altijd samen.

Gelukkig strijdt de DVN voor een eerlijker en duidelijker manier om je rijbewijs te krijgen en te verlengen.

En ja ik mag wel voor 10 jaar brommer rijden.


Groeten

Berend


Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiƫnten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.